Joi, 20 ianuarie, Coreea de Nord a vorbit despre o posibilă reluare a testelor cu rachete nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune. Totul s-a întâmplat la o întâlnire a Biroului Politic condus de Kim Jong Un.

În prezent, acesta se pregăteşte pentru „o confruntare pe termen lung” cu Statele Unite ale Americii, conform informaţiilor difuzate de agenţia oficială nord-coreeană KCNA, transmite AFP.

„Politica ostilă şi ameninţarea militară a Statelor Unite a atins un prag al pericolului care nu mai poate fi ignorat”, iar reuniunea Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor „a ordonat (…) să se examineze rapid problema reluării” tuturor activităţilor suspendate temporar, a raportat KCNA, referindu-se la programele nucleare şi de rachete cu rază lungă de acţiune.

SUA, acuzată de calomnie de Coreea de Nord

În 2018, Kim Jong Un anunţa public un moratoriu asupra testelor nucleare cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune, spunând că obiectivele sale au fost îndeplinite, dar, după eşecul negocierilor cu Donald Trump, acesta a ameninţat că va ridica moratoriul respectiv.

La reuniunea Biroului Politic, administrată de Kim Jong Un, a fost prezentat un raport ce analizează condiţiile din peninsula coreeană şi abordează „direcţia măsurilor defensive împotriva Statelor Unite pe viitor.”

„Statele Unite au calomniat statul nostru şi au comis actul lipsit de sens de a adopta mai mult de douăzeci de măsuri de sancţionare, iar Coreea de Nord trebuie să “se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu imperialiştii americani”, conform KCNA.

Coreea de Nord a început deja atacurile cu rachete

De la începutul lui 2022, armata nord-coreeană a efectuat deja câteva lansări de rachetă, inclusiv două rachete tactice ghidate. Phenianul urmăreşte să îşi consolideze armamentul convenţional şi să respingă invitaţiile la dialog cu SUA.

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au impus noi sancţiuni regimului politic de la Phenian, iar Coreea de Nord a reacționat cu noi teste nucleare şi-a susţinut „dreptul său legitim” la autoapărare.