Coreea de Nord trimite o undă de șoc în toată lumea! O testat o nouă rachetă

Armata sud-coreeană a anunţat marţi că Phenianul a lansat un proiectil neidentificat, bănuit a fi o rachetă balistică, la mai puţin de o săptămână după ce Coreea de Nord a informat că a testat o rachetă hipersonică, informează AFP.

Proiectilul a fost tras înspre marea situată la est de peninsula coreeană la ora locală 07:27 (22:27 GMT, luni) , a precizat într-un comunicat conducerea statului major interarme, fără a oferi alte detalii.

Lansarea unui nou proiectil a fost anunţată şi de garda de coastă japoneză, care a menţionat un „obiect ce seamănă cu o rachetă balistică„.

Şase ţări, inclusiv Statele Unite şi Japonia, au cerut săptămâna trecută Coreei de Nord să pună capăt „acţiunilor destabilizatoare” înaintea unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU privind lansarea unei rachete hipersonice de către Phenian.

În 2021, Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, a susţinut că a testat cu succes un nou tip de rachetă balistică sub-lansată (SLBM), o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o focoasă hipersonică.

Regimul de la Phenian refuză să răspundă solicitărilor SUA de a se angaja într-un dialog.

La o reuniune a partidului de guvernământ, liderul Kim Jong Un, care a iniţiat un progres rapid al tehnologiei militare cu preţul suportării de sancţiuni internaţionale, a promis să continue consolidarea capacităţilor militare ale armatei nord-coreene, nefăcând nicio referire la Statele Unite.

 A efectuat un tir de testare cu o rachetă hipersonică

În urmă cu câteva zile, agenţia oficială nord-coreeană KCNA a anunțat că țara a efectuat un tir de testare cu o rachetă hipersonică. Este primul astfel de test efectuat de Phenian în acest an, relatează AFP. Racheta transporta „o focoasă hipersonică” și a lovit cu precizie o ţintă aflată la o distanţă de 700 de kilometri”, potrivit KCNA.

Statele Unite au condamnat acest tir care, în opinia lor, „încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională”.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide și mai dificil de detectat

Este a doua oară când Coreea de Nord raportează un tir cu o rachetă hipersonică, o armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene. La sfârșitul lunii septembrie 2021, Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică. Reușita acestui test capătă „o mare importanță strategică” în momentul în care Phenianul încearcă să-și „înmulțească cu o mie” capacitățile de apărare, afirma la acel moment KCNA.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decat rachetele balistice de croazieră clasice. Ele sunt mult mai dificil de detectat și de interceptat de sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari.

Testul, realizat atunci în provincia Jagang, în nordul țării, a „confirmat controlul navigației și stabilitatea rachetei” ca și „manevrabilitatea sistemului ei de ghidare și caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detașate”, a susținut KCNA.