În ultimii ani, Phenianul a provocat fiori reci în Asia, și numai, prin testarea armelor nucleare, scrie publicația NationalInterest.

Dar, în timp ce Coreea de Nord își flexează mușchii atomici, Occidentul ignoră o altă realitate care este la fel de periculoasă. Ce se va întâmpla dacă într-o bună zi Coreea de Nord se va prăbuși, fie în urma unei revolte în masă, a unui dezastru economic sau a unui război?

În 2013, un raport lansat de RAND Corporation, abordează exact acest scenariu. Autorul raportului, Bruce Bennett, expune o poveste terifiantă despre ceea ce s-ar putea întâmpla, ce ar fi nevoie pentru a așeza piesele la loc și ce ar trebui să facă Washingtonul și aliații săi într-o astfel de situație. Raportul indică cinci puncte esențiale.

1. Ce tip de colaps este posibil?

Prăbușirea regimului Kim ar putea apărea sub una dintre cele două forme: prăbușirea regimului și prăbușirea guvernului. În cazul prăbușirii regimului, regimul familiei Kim (și în special Kim Jong-Un) un nou lider va prelua controlul Coreei de Nord, probabil din interiorul armatei.

În acest caz, mecanismele și organizarea controlului național ar putea rămâne în mare parte în picioare. Noul conducător ar trece însă la epurări ale multor lideri guvernamentali.

În cazul prăbușirii guvernului, regimul familiei Kim ar eșua sau va fi răsturnat și niciun om sau un grup nu ar putea forma un nou guvern central. Cel mai probabil, se vor dezvolta facțiuni, fiecare încercând să controleze părți ale țării.

2. Da, este posibil un război civil

Raportul RAND arată că „un război civil în Coreea de Nord ar putea avea consecințe grave. Forțele nord-coreene ar putea provoca daune considerabile cu atacuri de artilerie și ale forțelor speciale asupra Coreei de Sud, mai ales dacă se folosesc arme nucleare și / sau biologice”.

Una sau mai multe facțiuni nord-coreene ar putea ataca în mod intenționat sudul, ca răzbunare. Din perspectiva Coreei de Sud, cel mai grav rezultat ar putea fi destabilizarea întregii peninsule, pe măsură ce criminalitatea și insurgența se vor răspîndi.”

3. Situația se înrăutățește. China poate interveni

Mai mult, China ar putea interveni. Procedând astfel, Beijingul ar putea încerca să împiedice unificarea. Pe măsură ce forțele sud-coreene, SUA și China avansează, conflictul ar putea să se extindă.

4. Foametea va pune stăpânire pe țară

Întrucît Coreea de Nord are deja dificultăți în a-și hrăni populația, o prăbușire guvernamentală ar arunca probabil Nordul într-o criză majoră de alimente. Pe scurt, în foamete. Pe măsură ce alimentele vor dispărea, armata ar intensifica raidurile asupra celor care mai au resurse.

5. Costul reconstrucției și unificării cu Sudul va fi uriaș

„Costul potențial al unei astfel de unificări este perceput, în general, drept foarte ridicat. Doar costurile financiare s-ar ridica probabil la câteva trilioane de dolari, o mare parte doar în primii cinci ani după prăbușirea Coreii de Nord și unificare. Și cu siguranță, nu se vor opri aici.

Este așadar evident că pericolul pe care-l reptrezintă Coreea de Nord merge dincolo de armele nucleare. Problema unui colaps nord-coreean sau a unei reunificări forțate rapide cu Sudul rămâne o provocare pentru America și aliații săi din Asia, concluzionează NationalInterest.