Securitatea alimentară este o mare problemă pentru nord-coreeni, dar Phenianul continuă să nege statisticile tulburătoare. Bugetul statului este destinat înarmării și programului nuclear, în vreme ce copiii suferă de foame, scrie NationalInterest.

Phenianul, prin vocea unui oficial care supraveghează eforturile de nutriție a copiilor din Coreea de Nord, a respins un raport ONU care a avertizat că există o criză de malnutriție în această țară. Raportul ONU a estimat că până la 100.000 de copii de grădiniță nu ar avea acces la alimente.

Potrivit agenției Yonhap, directorul Institutului de cercetare pentru îngrijirea nutrițională a copiilor a declarat: ”Resping categoric aceste informații. Sunt o minciună pură și nefondate”, a declarat oficialul într-un comunicat. Calificând raportul drept un „act de ostilitate cu inimă-neagră pentru a întina imaginea țării noastre”.

Raportul incriminat de Phenian pare a fi unul de la începutul lunii martie. Documentul ONU vorbește despre „decese din cauza foametei”, execuții și alte încălcări ale drepturilor omului care au avut loc în Coreea de Nord de la începutul pandemiei. Potrivit agenției Yonhap, ONU a citat un sondaj al ONG-urilor despre condițiile din Coreea de Nord.

ONG-urile au susținut că toate controalele de la frontierele Coreei de Nord, precum și alte restricții, au făcut dificilă livrarea ajutoarelor către țară.

„Din cauza restricțiilor legate de COVID-19, organizația evaluează că aproximativ 440.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează nu vor primi micronutrienți. Aproximativ 95.000 de copii subnutriți, în stare gravă, nu vor primi tratamentul necesar și aproximativ 101.000 de copii cu vârsta de grădiniță nu vor primi alimente”, se spune în raport.

În 2019, ONU a lansat o altă evaluare a condițiilor de nutriție din Coreea de Nord, în special în urma a ceea ce era descrisă drept cea mai proastă recoltă din ultimii 10 ani. Acest lucru a dus la „lipsuri severe de alimente” pentru aproximativ zece milioane de nord-coreeni.

Se spune că, la mijlocul anilor 90, foametea din Coreea de Nord a ucis 3 milioane de oameni.

În prezent, deși Coreea de Nord nu a raportat cazuri COVID-19 către OMS, se pare că pandemia a provocat „greutăți economice drastice”. Cu o scădere de 90% a comerțului cu China în martie și aprilie 2020, care au dus la pierderea veniturilor. În plus, există informații despre creșterea numărului persoanelor fără adăpost din orașele mari și creșterea prețurilor medicamentelor.

Sursa foto: Dreamstime