Agenţia oficială nord-coreeană KCNA a anunțat că, în cursul zilei de miercuri, Coreea de Nord a efectuat un tir de testare cu o rachetă hipersonică. Este primul astfel de test efectuat de Phenian în acest an, relatează AFP. Racheta transporta „o focoasă hipersonică” și a lovit cu precizie o ţintă aflată la o distanţă de 700 de kilometri”, potrivit KCNA.

Coreea de Sud şi Japonia au detectat, miercuri, un tir efectuat de Phenian cu un proiectil neidentificat, despre care se crede a fi o rachetă balistică, în marea din estul peninsulei (Marea Japoniei sau Marea de Est, potrivit numelui coreean).

Statele Unite au condamnat acest tir care, în opinia lor, „încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională”.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide și mai dificil de detectat

Trebuie subliniat că este a doua oară când Coreea de Nord raportează un tir cu o rachetă hipersonică, o armă sofisticată care atestă progresele industriei de apărare nord-coreene. La sfârșitul lunii septembrie 2021, Coreea de Nord a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică. Reușita acestui test capătă „o mare importanță strategică” în momentul în care Phenianul încearcă să-și „înmulțească cu o mie” capacitățile de apărare, afirma la acel moment KCNA.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decat rachetele balistice de croazieră clasice. Ele sunt mult mai dificil de detectat și de interceptat de sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari.

Testul, realizat atunci în provincia Jagang, în nordul țării, a „confirmat controlul navigației și stabilitatea rachetei” ca și „manevrabilitatea sistemului ei de ghidare și caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detașate”, a susținut KCNA.

Parte a planului cincinal pentru arme strategice

Lansarea rachetei, identificată drept Hwasong-8, a fost supervizată de un membru sus-pus al aparatului de stat nord-coreean, Pak Jong Chon, potrivit comunicatului care nu îl menționează pe liderul Kim Jong Un.

Phenianul a făcut deja mai multe alte tiruri cu rachete în cursul anului trecut, fie cu rachete de croazieră cu rază lungă, fie cu cu rachete balistice cu rază scurtă.

În context, trebuie subliniat că dezvoltarea rachetei hipersonice este una din cele cinci sarcini „prioritare” ale planului cincinal pentru arme strategice. Acest plan prezentat în trecut de Kim Jong Un, care a caracterizat cu această ocazie Statele Unite drept „dușman principal”, prevede și dezvoltarea unui submarin cu propulsie nucleară și rachete balistice intercontinentale.