Reușita acestui test capătă „o mare importanță strategică” în momentul în care Phenianul încearcă să-și „înmulțească cu o mie” capacitățile de apărare, afirmă KCNA, potrivit La Libre Belgique. 

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decat rachetele balistice de croazieră clasice. Ele sunt mult mai dificil de detectat și de interceptat de sistemele de apărare antirachetă, pentru care Statele Unite cheltuie miliarde de dolari.

„De înmulțit cu o mie”

Testul, realizat din provincia Jagang, în nordul țării, a „confirmat controlul navigației și stabilitatea rachetei” ca și „manevrabilitatea sistemului ei de ghidare și caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detașate”, a mai afirmat KCNA.

„Rezultatele testelor au dovedit că toate specificațiile tehnice sunt conforme cu exigențele de concepție”, adaugă comunicatul.

Lansarea rachetei, identificată drept Hwasong-8, a fost supervizată de un membru sus-pus al aparatului de stat nord-coreean, Pak Jong Chon, potrivit comunicatului care nu îl menționează pe liderul Kim Jong Un.

Ziarul oficial „Rodong Sinmun” a publicat o fotografie a rachetei, prevăzută cu un ansamblu de aripioare de ghidaj, ridicându-se spre cerul matinal.

Armata sud-coreeană a anunțat lansarea unui proiectil de către Nord, la scurt timp după ce a detectat-o marți dimineața. Dar spre deosebire de obiceiul său, ea nu a dezvăluit oficial altitudinea maximală atinsă de rachetă, nici distanța parcursă, informații pe care Seulul le face de obicei publice imediat.

Potrivit media sud-coreene, proiectilul lansat marți de Coreea de Nord are „caracteristici de zbor diferite” de precedentele. Președintele sud-coreean, Moon Jae-In, a cerut o „analiză exhaustivă” a evenimentului.

Phenianul a făcut deja mai multe alte tiruri cu rachete în această lună, unul cu rachete de croazieră cu rază lungă și un altul, potrivit armatei sud-coreene, cu rachete balistice cu rază scurtă.

Nordul face obiectul mai multor sancțiuni internaționale din cauza programelor sale de înarmare nucleară și de rachete balistice interzise și a declarat la începutul lunii că a testat o rachetă de croazieră cu rază lungă.

„Sarcină prioritară”

Dezvoltarea rachetei hipersonice este una din cele cinci sarcini „prioritare” ale planului cincinal pentru arme strategice, potrivit KCNA.

Acest plan prezentat în ianuarie de Kim Jong Un, care a caracterizat cu această ocazie Statele Unite drept „dușman principal”, prevede și dezvoltarea unui submarin cu propulsie nucleară și rachete balistice intercontinentale.

Potrivit lui Lim Eul-chul, profesor la Institutul de studii privind Extremul Orient, Phenianul utilizează dezvoltarea armamentului său „ca un mijloc de crearea a unui spațiu pentru manevre diplomatice și pentru a întări poziția sa militară”.

Cercetătorul se așteaptă la alte tiruri pe viitor: „într-un fel, comportamentul recent al Nordului este foarte previzibil, ei au anunțat acțiuni militare și le execută acum etapă cu etapă”.

Cele două Corei își întăresc capacitățile militare în ceea ce ar putea deveni o cursă a înarmărilor în peninsula divizată.

Seulul consacră de asemenea miliarde de dolari dezvoltării militare și a reușit în această lună primul tir de testare a unei rachete balistice lansate de pe submarin (SLBM), ceea ce face din Coreea de Sud una din puținele țări care dispun de această tehnologie avansată. Marți, ea a organizat o ceremonie pentru lansarea celui de-al treilea submarin SLMB al său.

Washingtonul și Seulul au un tratat de securitate, și Statele Unite staționează cu circa 28.500 de soldați în Sud pentru a-l proteja de vecinul său.

Phenianul este în prezent mai mult ca oricând izolat de la închiderea frontierelor sale la începutul anului trecut pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Negocierile sale cu Statele Unite sunt în impas de la eșecul summitului din 2019 de la Hanoi dintre Kim Jong Un și președintele american din acea vreme, Donald Trump.

De la venirea lui Kim Jong Un în fruntea țării, programele de înarmare au progresat, dar Phenianul nu a făcut niciun test nuclear sau tir cu rachetă balistică intercontinentală din 2017.

Administrația Biden, care a condamnat lansarea de marți ca pe o încălcare a sancțiunilor și o amenințare pentru comunitatea internațională, a declarat de mai multe ori că este dispusă să se întâlnească cu oficiali nord-coreeni oriunde, oricând și fără condiții prealabile, în cadrul eforturilor de denuclearizare.

Dar Nordul nu a arătat nicio voință de a renunța la arsenalul său, de care spune că are nevoie pentru a se apăra înc caz de invazie americană.