În prezent, nord-coreenii se confruntă cu o criză alimentară, fiind grav afectați de majorarea prețurilor la mâncare din cauza stopării comerțului transfrontalier cu China. Astfel că oamenii din Coreea de Nord au ajuns să găsesc greu ingrediente de bază, precum uleiul de gătit. Acesta se găsește acum rar în magazine și se vinde doar la sticle de 50 ml.

Ulei de gătit s-a scumpit la 9 dolari americani

Înainte de criza alimentară, uleiul de gătit costa sub 10.000 de woni nord-coreeni (circa 2 dolari americani) per litru, dar acum s-a scumpit, conform unei afirmații emise de un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

„Acum, costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), dar rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri. Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a informat un nord-coreeanul, sub protecția anonimatului.

Omul a povestit că a reușit să-și cumpere o sticlă de ulei pentru masa de Anul Nou, însă norocul său a sporit imediat invidia vecinilor săi.

„Una din ele nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă pe uleiul meu.”, a spus acesta.

Ulei scump se vinde în cantități mici

Un rezident din orașul Manpo, provincia Chagang, a informat că acum ingredientul este vândut în sticle mici de 50 sau 100 de mililitri, fiind o schimbare neașteptată pentru oamenii din Coreea de Nord, obișnuiți cu bidoane de ulei de gătit.

„Dacă cineva este văzut transportând ulei de gătit ambalat în bidoane de 2 kilograme, toată lumea se uită la acea persoană cu invidie. Am cumpărat o sticlă cu 500 de grame de ulei în urmă cu câteva luni și îl folosesc cu picătura.

Autoritățile au spus că vor rezolva problema uleiului de gătit cultivând plante oleaginoase, cum ar fi floarea soarelui și fasolea de ricin, dar în realitate nu vedem nicio fermă cu aceste culturi. Oricum, producția națională ar fi probabil neglijabilă”, a spus acesta.

Scumpirile prețurilor afectează sărbătorile de iarnă

De exemplu, un produs tradițional corean pentru iarnă, denumit „patjuk”, asemănător cu un terci de fasole roșie, lipsește din casele multor cetățeni. Scumpirea prețurilor afectează obiceiurile de iarnă ale oamenilor.

„La fel ca și anul trecut, mulți oameni nu își permit să facă patjuk și în schimb fac terci din porumb. Puțini oameni au destui bani pentru a-și permite fasole, dar pentru cetățenii obișnuiți acest ingredient banal a devenit un lux”, a informat un locuitor din Hwanghae de Nord, zonă vecină cu Coreea de Sud, pentru Radio Free Asia.