Doliu imens după ce Kim Yong Ju, fratele fondatorului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, s-a stins din viaţă la vârsta de 101 ani. Potrivit EFE, până în momentul de față nu este clar care a fost cauza morții acestuia. Totodată, potrivit agenţiei de presă KCNA, Kim Jong Un a trimis marţi o coroană de flori.

„Kim Yong Ju a luptat cu devotament pentru a pune în aplicare liniile politice ale partidului şi a contribuit la edificarea construcţiei socialiste şi la dezvoltarea sistemului social de stat în stil coreean, pe când activa în posturi importante din partid şi din stat pe parcursul mai multor ani”, explică KCNA.

În același timp, sursa citată mai amintește că Kim Yong Ju a avut o carieră plină în politica Coreei de Nord. El a ajuns vicepreşedinte al comitetului permanent al Adunării Populare nord-coreene şi a primit ordine de la Kim Ir Sen şi, ulterior, de la Kim Jong Il, acesta din urmă, tatăl actualului lider, fiind cel care l-a şi îndepărtat de la putere.

De menționat este faptul că, Kim Yong Ju s-a născut în 1920 la periferia Phenianului. El era cu opt ani mai mic decât fratele său Kim Ir Sen. Şi-a petrecut copilăria în Manciuria (nord-estul Chinei), unde se crede că ar fi lucrat ca traducător pentru forţele de ocupaţie imperiale nipone împotriva cărora lupta fratele său.

Doliu în Coreea de Nord. A murit Kim Yong Ju

Kim Yong Ju și-a finalizat studiile în domeniul economic, la Universitatea de Stat din Moscova în 1945, an în care s-a încheiat ocupaţia niponă a peninsulei coreene, şi s-a întors în Coreea de Nord, unde fratele său fusese deja desemnat de forţele sovietice să conducă noua ţară rezultată din divizarea stabilită în jurul paralelei 38. La începutul anilor 1970, acesta a cunoscut ascensiunea în ierarhia regimului și rapid a devenit unul dintre principalii candidaţi la succesiunea lui Kim Ir Sen, împreună cu Kim Jong Il şi cu fratele vitreg al acestuia din urmă, Kim Pyong Il.

În 1972 a participat la discuțiile sub auspiciile Crucii Roşii, care s-au încheiat cu prima declaraţie comună a celor două Corei post-război, text în care se pleda pentru „reunificarea paşnică”. El s-a impus în faţa celor doi rivali ai săi şi, în 1974, an în care Kim Yong Ju a devenit vicepremier, a fost desemnat conducător al ţării, lucru care va deveni oficial începând cu 1994, când Kim Ir Sen a decedat, şi va dura până la moartea sa, în 2011.

De menționat este faptul că ultimele imagini cu Kim Yong Ju difuzate de propaganda nord-coreeană datează din anul 2015.