Potrivit oficialilor sud-coreeni și japonezi, citați de CNN, Coreea de Nord a lansat marți dimineață cel puțin o rachetă balistică de pe coasta sa de est., iar lansarea a avut loc în orașul port Sinpo, provincia Hamgyong, la aproximativ 10 dimineața, ora locală.

Proiectilul pare a fi o rachetă balistică lansată de un submarin

Racheta ar fi fost trasă din mare, conform Ministerulu Apărării din Coreea de Sud, dar nu a confirmat încă dacă a fost lansată dintr-un submarin.

Localitatea Sinpo găzduiește un șantier naval nord-coreean

Secretarul general adjunct al Japoniei, Yoshihiko Isozaki, a declarat că două rachete balistice ar fi fost lansate în timpul exercițiilor de marți, în timp ce armata Coreei de Sud a anunțat un singur proiectil.

„Ultimele acțiuni ale Coreei de Nord amenință pacea și securitatea Japoniei și a regiunii”, a spus Isozaki. „Mai mult, lansarea continuă de rachete balistice reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru Japonia, ci pentru întreaga comunitate internațională”. Testul de marți a fost „extrem de regretabil” și a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a adăugat Isozaki.

Comunitatea internațională nu este de acord cu acțiunile Coreei de Nord

Fumio Kishida, premierul japonez, a declarat într-un tweet că Japonia va răspunde hotărât la acțiunea Coreei de Nord. Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud (NSC) și-a exprimat „profundul regret” față de lansare, potrivit unui text trimis reporterilor de Biroul prezidențial Casa Albastră, adăugând că acesta a venit în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia și Rusia erau „active” „în discuțiile pentru realizarea păcii în Peninsula Coreeană.

În cadrul unei reuniuni ce a avut loc după lansarea rachetelor, membrii comitetului permanent al CNVM au cerut Coreei de Nord să se angajeze în dialog, subliniind importanța stabilității în regiune, a spus Casa Albastră.