Cu ocazia aniversării partidului de guvernământ liderul Kim Jong Un s-a arătat preocupat de situația economică dificilă a țării. În acest context, el a cerut oficialilor nord-coreeni să se concentreze pe îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor confruntaţi cu o situaţie economică „sumbră”, a informat presa de stat luni, citată de Reuters.

Amintim faptul că duminică, cu oczia sărbătoririi a 76 de ani de la fondarea Partidului Muncitorilor din Coreea, Kim Jong Un a ţinut un discurs în faţa unei adunări de oficiali, potrivit agenţiei KCNA. Evenimente artistice, gale şi un spectacol de artificii au avut loc în Phenian.

Pe de altă parte, nu a fost organizată însă nicio paradă militară de amploare, aşa cum se întâmplă uneori în astfel de ocazii. Trebuie menționat faptul că economia Coreei de Nord este afectată de ani de zile de sancţiunile internaţionale aplicate programelor sale nucleare şi de înarmare, iar ploile abundente şi inundaţiile au contribuit, de asemenea, la înrăutăţirea situaţiei economice a ţării.

Efectele pandemiei de COVID

Totodată, odată cu auto-izolarea impusă în contextul pandemieid e coronavirus, riscul de înfometare a crescut, iar situaţia umanitară s-a înrăutăţită, s-ar putea transforma într-o criză, potrivit unui raport ONU consultat de Reuters săptămâna trecută.

În același timp, Coreea de Nord se confruntă cu „sarcini uriaşe pentru ajustarea şi dezvoltarea economiei de stat” şi pentru îndeplinirea obiectivelor economice stabilite în reuniunile recente de partid şi guvern, a declarat Kim într-un discurs axat în mare parte pe probleme de partid.

Kim Jong Un a mai adăugat că este nevoie de o activitate crucială fără precedent pentru ca partidul să fie unul unit.

„Singura modalitate de a continua în mod dinamic activitatea crucială fără precedent, în pofida situaţiei sumbre, este ca întregul partid să fie unit”, a adăugat el.

Funcţionarii nu ar trebui să îşi dorească privilegii şi tratament preferenţial şi „ar trebui să ia în considerare întotdeauna dacă munca lor încalcă interesele poporului sau cauzează problemeoamenilor”, a mai spus liderul nord-coreean.

Amintim faptul că săptămâna trecută, joi, departamentul de Stat al SUA a acuzat regimul de la Phenian că este principalul responsabil pentru situaţia umanitară din ţară. Un purtător de cuvânt preciza atunci că regimul exploatează proprii cetățeni și încalcă drepturile omului.

„Regimul continuă să îşi exploateze proprii cetăţeni, să le încalce drepturile omului, să direcţioneze resurse de la populaţie pentru a-şi construi armele ilegale de distrugere în masă şi programul de rachete balistice”, a declarat purtătorul de cuvânt Ned Price într-un briefing la Washington. El a mai subliniat atunci faptul că SUA susţin eforturile de a furniza ajutor umanitar Coreei de Nord.