Anunțul a fost făcut de preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Potrivit aestuia, Guvernul a decis să premieze persoanele care dau dovadă de responsabilitate în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, toate persoanele cu vârste de peste 25 de ani care se vor vaccina anti-COVID-19 până la data de 31 mai, vor primi suma de 25 de euro ca premiu pentru ”responsabilitatea” lor, informează EFE, citată de Agerpers.

”Ne-am gândit cum să premiem persoanele care au dat dovadă de responsabilitate şi am decis să oferim un ajutor financiar suplimentar celor care s-au vaccinat”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, citat de Agerpres.

De menționat este faptul că, mișcarea Guvernului vine în contextul în care a fost stabilit deja un obiectiv pentru luna mai. Mai exact, președintele Serbiei speră ca până la sfârşitul lunii mai cel puţin 55% dintre cei aproximativ şapte milioane de cetăţeni sârbi să primească cel puţin o doză dintr-unul din vaccinurile anti-COVID-19 folosite de Serbia. Este vorba despre vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna, cel rusesc Sputnik V sau cel chinezesc Sinopharm.

Până în momentul de față, doar 22% din populaţia Serbiei a primit ambele doze de vaccin, procent mult peste cel de 9% din Uniunea Europeană.

Nu vor exista discriminări

Totodată, șeful de stat al Serbiei a mai promis că indiferent de numărul persoanelor vaccinate, Guvernul nu va adopta ”măsuri discriminatorii negative împotriva celor care nu doresc să se vaccineze”.

Cu toate acestea, președintele a calificat decizia acestora drept ”iresponsabilă şi egoistă”. De menționat este faptul că o iniţiativă de stimulare a interesului pentru vaccinare a venit şi din partea unui restaurant din oraşul sârb Kragujevac.

Mai exact, patronul restaurantului a decis să ofere gratis o porţie de friptură sau de gulaş celor care se vaccinează anti-COVID-19, în contextul în care afacerile au fost grav afectate de pandemia de coronavirus, iar vaccinarea este soluția de bază pentru a depăși această situație.

”Afacerea noastră, cateringul, a fost afectată în mod special (…), iar dacă vaccinarea este soluţia, atunci dorim să contribuim şi noi”, a declarat agenţiei Reuters patronul restaurantului, Stavro Raskovic.

”Avem în meniu vaccinuri atât din Est cât şi din Vest, pe gustul fiecăruia”, mai spune acesta.