Ședință secretă în Camera Deputaților. Se va dezbate o contestație depusă de deputatul AUR, Dan Tanasă

Avertismentul în scris vine după ce liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, și deputatul Silviu Dehelean, au făcut o sesizare cu privire la deputatul AUR. Forul legislativ anunță că plenul va începe la ora 15:00.

În urma contestației, Biroul permanent a decis, săptămâna trecută, ca presa să nu poată participa la ședința din Camera Deputaților. Singurii care vor putea participa la evenimentul rar întâlnit sunt deputații și personalul din cadrul secretariatului general.

Ședința și desfășurarea votului

În ceea ce privește ședința, aceasta va fi înregistrată prin mijloace audio-video și nu va putea fi transmisă nimănui (persoane sau instituții). Votul va fi unul secret, pe buletine.

În cazul în care contestația deputatului AUR va fi admisă, atunci va fi anulată decizia Camerei prin care Dan Tanasă a fost sancționat.

A fost sancționat disciplinar pe 26 aprilie

Pe 26 aprilie, Conducerea Camerei a luat act de o contestaţie depusă de Dan Tanasă privind aplicarea unei sancţiuni disciplinare, în urma primirii raportului asupra sesizării depuse de deputaţii USR PLUS Ionuţ Moşteanu şi Silviu Dehelean, prin care Comisia juridică a Camerei a hotărât sancţionarea cu avertisment scris a deputatului AUR.

Tanasă a susţinut, în contestaţia depusă la Biroul permanent, că atât raportul în baza căruia a fost adoptată decizia, precum şi întreaga procedură „au fost viciate”. El a argumentat că a fost încălcat caracterul secret al şedinţei, cu lipsa procedurii prealabile de stabilire a gravităţii abaterii, aşa cum prevede Regulamentul Camerei, modul în care a avut loc procedura de vot, precum şi cu faptul că raportul „este rezultatul arbitrariului şi subiectivismului”.

Pe 7 aprilie, Biroul permanent a decis sancţionarea cu avertisment scris a deputatului AUR Dan Tanasă, după ce acesta a adresat cuvinte şi expresii injurioase la adresa unor parlamentari USR PLUS.

„Dan Tanasă a adus în Parlament direct cuvintele folosite de nazişti şi nu poate rămâne nesancţionat. Comisia juridică va înainta Biroului permanent, care are competenţa de a lua decizia, propunerea pentru cea mai aspră sancţiune prevăzută de statutul parlamentarilor şi de regulamentele camerelor  – avertisment scris. E prea puţin, dar e sancţiunea maximă prevăzută de legea în vigoare. Probabil atunci când s-au întocmit statutul şi regulamentele nu s-a prevăzut intrarea în Parlament a unor astfel de persoane rudimentare”, a afirmat atunci pentru News.ro deputatul USR PLUS Silviu Dehelean, unul dintre iniţiatorii sesizării.