Camera Deputaților a dat verdictul!

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a punctat că nu a existat nicio calomnie la adresa unui parlamentar iar afirmaţiile deputatului USR PLUS Iulian Bulai ţin de libera exprimare a opiniilor şi a declaraţiilor politice.

„Prevederile normatice invocate de autorii sesizării interzic utilizarea de către un parlamentar a unor expresii ori cuvinte injurioase, ofensatoare, discriminatorii sau calomnioase la adresa unul alt parlamentar.

Calomnia este definită în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ca fiind o «Afirmaţie mincinoasă şi tendenţioasă făcută cu scopul de a discredita onoarea sau reputaţia cuiva.»

Declaraţia deputatului Iulian Bulai nu poate fi calificată ca mincinoasă, întrucât determinarea dacă un partid este extremist sau nu ţine mai mult de aprecierea personală a fiecărui individ decât de ştiinţele exacte, fiind o chesitune mai degrabă subiectivă decât obiectivă. Totodată, nu s-a făcut dovada intenţiei de discreditare a onoarea sau reputaţiei unui anumit parlamentar.

Cele două valori umane care pot fi lezate prin calomnie, respectiv onoare şi reputaţia, sunt strâns legate de persoanele fizice, ori în declaraţie s-a făcut referire la un partid politic, care este persoană juridică”, este opinia Comisiei juridice, de care a luat act Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Declarațiile se înscriu între limitele dreptului la liberă exprimare şi a declaraţiilor politice

Conform acestui punct de vedere, declarațiile lui Iulian Bulai nu constituie un atac la persoană.

„Aprecierile referitoare la un partid politic şi nu la un parlamentar nu constituie temei de sancţionare disciplinară a unui deputat sau senator, întrucât acestea nu constituie un atac la persoană, ci se înscriu între limitele dreptului la liberă exprimare a opiniilor şi a declaraţiilor politice, drept care este indispensabil pentru desfăşurarea firească a activităţii parlamentare într-un stat democratic”, transmite Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Solicitarea transmisă de deputații AUR

21 de deputaţi AUR au solicitat în data de 6 aprilie sancţionarea deputatului USR-PLUS Iulian Bulai pentru comportament calomnios şi injurios în şedinţa de plen din 30 martie.

Conform celor spuse de deputații AUR, comportamentul lui Iulian Bulai  încalcă prevederi ale Regulamentului de funcţionare a Camerei.

„Sesizarea împotriva deputatului USR-PLUS Iulian Bulai cu privire la limbajul calomnios manifestat de acesta în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, din data de 30 martie 2021, pentru care solicităm sancţionarea acestuia, conform prevederilor art. 244 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

În fapt, la şedinţa de dezbaere a proiectului de lege prrivind instituirea zilei de 10 august ca Ziuna Unităţii Civice, deputatul Iulian Bulai a avut o intervenţie calomnioasă la adresa partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, spunând că membrii acestuia sunt extremişti şi fundamentalişti.

Intervenţia este consemnată în înregistrarea video a şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor, din data de 30 martie 2021, la reperul orar 01:35:07, încărcată pe site-ul official al Camerei, după cum urmează: «Nu o să comentez pe marginea intervenţiilor din partea reprezentantului unui partid extremist, fundamentalist, care nu reuşeşte să înţeleagă unde este România acum»”, este scris în documentul trimis de către deputaţii AUR la Biroul permanent al Camerei.

Sursa foto: Capital