Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 17,00, la sediul central al PSD, Şoseaua Kiseleff nr. 10, după eșecul moțiunii de cenzură și se anunță excluderi, așa cum preciza ieri liderul interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu.

Astfel, la întâlnirea se va analiza situația moțiunii de cenzură și dacă este cazul ca această să fie repusă în dezbatere. De asemenea, pe ordinea de zi se află și sancționarea parlamentarilor care au lipsit din Parlament.

Amintim că, PSD a reușit să adune ieri doar 226 de parlamentari din 233 cât era necesarul pentru dezbaterea și votul moțiunii.

Ciolacu a dat vina pe PNL

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut luni că PNL a avut o strategie pentru a nu se face cvorum la şedinţa în care urma să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură, iar dacă s-ar fi dat un vot, PSD ar fi strâns 250 de opţiuni „pentru” moţiune.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce s-a întâmplat cu cele 250 de voturi pe care spunea săptămâna trecută că le va aduna la moţiunea de cenzură, Ciolacu a spus: „Astăzi nu au fost. După cum aţi văzut, a fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moţiune. A fost o strategie a PNL, e evident. Eu v-am spus că. dacă se va da vot pe moţiune. vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moţiune”.

Vor cădea capete în PSD

De asemenea, Ciolacu amenința că va propune Consiliului Politic Naţional al partidului excluderea celor trei colegi care nu au venit la Parlament pentru votarea moţiunii de cenzură şi care au invocat probleme legate de coronavirus, Ciolacu adăugând că niciunul dintre ei nu este bolnav.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă a luat legătura cu colegii săi care au invocat probleme legate de noul coronavirus, Ciolacu, şef al Camerei Deputaţilor, a spus: „Care colegi? Cei trei îmbolnăviţi? Domnul Potor, domnul Rădulescu şi doamna Carmen Dan. Dacă tot forţăm aşa lucrurile, am să propun Comitetului Politic Naţional excluderea celor trei foşti colegi ai mei. (…) Nu e niciunul bolnav”.

Ciolacu a mai spus că în cazul în care nu este cvorum de şedinţă în urma apelului nominal, votul şi dezbaterea la moţiunea de cenzură vor fi reprogramate.

„Ca să lămurim de ce a fost nevoie de apel nominal, că am tot văzut această discuţie aprinsă: deoarece este sesiune extraordinară, Biroul permanent reunit are atributul de a convoca sesiune extraordinară. Atributul ordinii de zi este al plenului reunit. Când am deschis şedinţa, au fost prezenţi 170 şi atunci este nevoie de apel nominal, să avem prezenţa pentru a aproba ordinea de zi”, a menţionat el.

S-a făcut deja o primă excludere

Este vorba despre deputatul PSD Dan Ciocan care a fost exclus din partid de către Biroul permanent al PSD Caracal, organizaţie din care acesta face parte, unul dintre motive fiind absenţa din Parlament unde trebuia să se dezbată moţiunea împotriva Guvernului.

Potrivit unui comunicat al preşedintelui PSD Olt, Marius Oprescu, excluderea din partid a deputatului Dan Ciocan a fost decisă luni, în şedinţă statutară Biroului permanent al PSD Caracal, cu votul tuturor celor prezenţi.

De asemenea, liderul PSD Olt punctează că deputatul Dan Ciocan a încercat să convingă membri ai PSD să candideze la Caracal din partea Pro România.