Securitatea Europei pe termen lung. Care este soluția pentru asigurarea păcii

Cu toate acestea, deznodământul acestei confruntări din Europa de Est va avea urmări însemnate pentru securitatea întregului continent, inclusiv a Portugaliei.

În cazul Rusiei, sunt în joc interesele sale vitale. O Ucraină care să facă parte din NATO și din Uniunea Europeană ar fi privită de către Kremlin ca o amenințare existențială. În cazul Occidentului, este vorba despre apărarea unei democrații în curs de apariţie într-o zonă strategică, care reprezintă un fel de pumnal înfipt în pântecele revanşardului urs rus.

Dacă Rusia va invada Ucraina, ce vor face Statele Unite și Europa? După câte se pare, având în vedere imposibilitatea apărării Ucrainei și pericolele mari presupuse (și anume cel al unei escaladări nucleare), răspunsul occidental va cuprinde noi sancțiuni economice la adresa Rusiei și a unor personalităţi legate de regimul lui Putin.

Această realitate face necesară o înțelegere cu Rusia care să garanteze pacea și stabilitatea pe termen lung, deși fără a ceda în privinţa principiilor, după cum a sugerat președintele francez, Emmanuel Macron. Problema este că această înțelegere nu va fi posibilă fără participarea Statelor Unite, care sunt cele care garantează securitatea unei Uniuni Europene care, de altfel și ca de obicei, nu vorbește pe o singură voce, arată Jornal Economico.

Împiedicarea unei mari puteri să poată domina Eurasia

De altfel, deși coincid pe chestiuni precum apărarea drepturilor omului și promovarea valorilor democratice, interesele țărilor din Uniunea Europeană nu sunt neapărat aceleași cu cele ale Statelor Unite. Potrivit declaraţiilor lui George Friedman, acestea din urmă, ca putere maritimă dominantă, au drept principal obiectiv strategic împiedicarea unei mari puteri să poată domina Eurasia. Această „mare putere” nu ar fi Rusia, care nu are o populaţie suficientă şi nici masă critică pentru a face acest lucru, ci una rezultată din alianța dintre, pe de o parte, capitalul și tehnologia Germaniei și, pe de altă parte, uriaşele resurse naturale ale Rusiei.

Astfel că, potrivit acestui autor, puterile maritime – Statele Unite și Regatul Unit – sunt hotărâte să facă o separare între Uniunea Europeană și Rusia, cu ajutorul unor țări precum Polonia, statele baltice și Ungaria, cărora – pe bună dreptate – nu le este dor de dominația rusă.

Soluția pentru asigurarea păcii

Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că Rusia este o națiune europeană cu o istorie de peste o mie de ani. Până în 1917, făcea parte din sistemul de alianță de pe Bătrânul Continent, servind drept contragreutate Germaniei. Iar Rusia lui Putin are mai multe în comun cu acest imperiu al țarilor decât cu Uniunea Sovietică. Soluția pentru asigurarea păcii nu este încolţirea Rusiei, ci integrarea sa în arhitectura de securitate a continentului.

Pe termen lung, Uniunea Europeană, în frunte cu Germania și Franța – va trebui să construiască o înțelegere cu Rusia, care să păstreze valorile noastre democratice, apărarea drepturilor omului și independența Ucrainei și a țărilor vecine, darcare în același timp să micşoreze tensiunea și să permită o conviețuire pașnică. Și va trebui să facă acest lucru fără a pune în pericol legăturile transatlantice. Nu va fi ușor.