Potrivit surselor, Rusia se pregătește în liniște pentru a invada teritoriul ucrainian.

Oficialii occidentali au intrat în panică din cauza mobilizării forțelor ruse la granițele Ucrainei. Potrivit surselor, o posibilă invazie este deja planificată de armata rusă, lucru ce îi face pe oficialii ucrainieni să fie neliniștiți.

Această hartă, întocmită de The New York Times, arată trupe, tancuri și artilerie grea care se deplasează în poziții care amenință să extindă conflictul din estul Ucrainei și să deschidă potențial un nou front la granița de nord a Ucrainei, mai aproape de capitală, Kiev.

Sursă: The New York Times / Rochan Consulting

Rusia are în prezent aproximativ 100.000 de militari la granița cu Ucraina, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali. Agențiile de informații americane au evaluat că Kremlinul a elaborat planuri pentru o operațiune militară care să implice până la 175.000 de militari, care ar putea începe în săptămânile următoare.

Deși nu este clar dacă președintele Vladimir Putin a decis să lanseze un atac, analiștii spun că țara este pe drumul său spre construirea arhitecturii necesare unei intervenții militare semnificative în Ucraina.

Luni, reprezentanții Statelor Unite și Rusiei se vor întâlni la Geneva pentru discuții care vizează detensionarea crizei. Putin a spus că Rusia vrea ceea ce el numește garanții de securitate, care ar împiedica, printre altele, Statele Unite și NATO să se extindă spre est în regiunile pe care Kremlinul le consideră ca fiind în sfera sa de influență.

Ce fel de trupe a trimis Rusia la granițele Ucrainei

O mare parte din acumularea de până acum, potrivit oficialilor și analiștilor militari, a implicat trupe și echipamente care necesită timp pentru a fi desfășurate, inclusiv tancuri și armuri grele, dintre care unele au călătorit cu trenul de la baze chiar și în Siberia.

Cu toate acestea, înainte de a lansa o operațiune militară semnificativă, Rusia va trebui probabil să desfășoare soldați de rezervă și infrastructură logistică, cum ar fi spitalele de campanie, care în prezent par să lipsească din pozițiile din apropierea Ucrainei, spun analiștii. Aceste elemente, împreună cu trupe suplimentare, ar putea fi desfășurate rapid în cazul în care se ia o decizie de atac.

O mare parte din atenția de până acum a fost îndreptată către acumularea de forțe în apropierea a două provincii separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, unde din 2014 armata ucraineană este în război cu separatiștii susținuți de Rusia. Forțele separatiste, care includ trupe rusești și luptători ucraineni care se opun guvernării Kievului, se ridică la aproximativ 30.000, potrivit unei evaluări a armatei ucrainene.

Rusia, hotarâtă să preia controlul

De la începutul anului 2021, Rusia a mutat încă cinci grupuri tactice de batalion în zona de frontieră de lângă Lugansk și Donețk, inclusiv aproximativ 5.000 de soldați trimiși pentru a-i întări pe cei aproximativ 12.000 staționați permanent acolo, potrivit autorităților ucrainene.

La fel de semnificative, potrivit oficialilor și analiștilor militari, sunt forțele care se adună la nordul Ucrainei în zone precum Klințy, în punctul de întâlnire a granițelor ucrainene, ruse și belaruse. Aceste poziții se află la o distanță ușoară de lovire de capitala ucraineană, Kiev.