Protestele din Kazahstan pun în dificultate în special Rusia, dar și Occidentul. Această opinie a fost exprimată la RFI, de către directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota.

”În Kazahstan avem o stare generală de nemulțumire, care a explodat datorită unui element punctual, respectiv această creștere a prețului, o creștere generată, din ce se pare, pe datele preliminare pe care le avem, de o înțelegere de tip cartel între mai multe entități economice, în dorința de a-și maximiza profiturile. Ăsta e un element extrem de interesant, pentru că sunt niște lecții care trebuie învățate din situația asta din Kazahstan și pentru alte state”, a spus Fota.

Semnificația protestelor din Kazahstan pentru Rusia

El a arătat că țara e condusă autoritar, despotic, de aproape 30 de ani, de la apariția ei pe hartă. În opinia sa, acest element social și economic a aruncat situația în aer.

„E o revoltă violentă, o contestare a stilului de guvernare, nu neapărat a instituțiilor în ansamblu și de asta eu m-am opus la utilizarea termenului de revoluție, cel puțin pentru moment nu avem elemente în sensul ăsta”, a explicat Fota.

Referitor la semnificația protestelor din Kazahstan pentru Rusia, directorul Institutului Diplomatic Român a oferit un răspuns categoric.

Amenințarea numărul unu este pentru Rusia

”Aceste proteste pun în dificultate și Occidentul, nu numai Rusia. Evident, amenințarea numărul unu este pentru Rusia. După Belarus, adică după ce ai avut cu câțiva ani înainte Ucraina, o altă țară în care lumea s-a revoltat împotriva unui Guvern cu tendințe autoritare și care imprima un curs nedorit de opinia publică, a venit Belarusul și acum e și Kazahstanul, adică cele trei state-tampon foarte importante pentru tine, cu care și visai la un moment dat să reconstitui sub o altă formă Uniunea Sovietică, toate îți dau de furcă, toate îți ridică probleme, care duc până la urmă la politica ta internă și aruncă într-un fel în aer retorica de ani de zile a rușilor, că dușmanul principal e în Occident și că de acolo o să vină pericolul și invazia și agresiunea și amenințarea militară, știm foarte bine aceste false argumente rostogolite de ruși în ultimii ani și de fapt, problemele sunt mult mai aproape de corp, sunt probleme de ordin intern și este același model ca și în Belarus, conducătorii autoritari nu mai sunt suportați, lumea nu e proastă, înțelege mizele, nu mai are de gând să aștepte ani de zile, în speranța epocii de aur și a vieții de mai bine și vine la un moment dat un declanșator, o chestie mică, ce aruncă în aer toată situația și îndreaptă furia asta populară înspre instituții și înspre conducători”, a comentat el.

Iulian Fota a continuat, explicând: „Vă dați seama că inevitabil, s-au tras paralele la Moscova, după situația din Kazahstan și s-au gândit a nu știu câta oară, anul trecut au avut Belarusul ca precedent, dacă nu cumva asta se poate transmite prin contagiune și la nord de granițele Kazahstanului”.

În opinia lui Iulian Fota, Occidentul are și el o problemă, pentru că trebuie să se hotărască ce face. Este principial și sprijină ideea de luptă împotriva corupției, despotismului, încurajează ideea de democrație și asta înseamnă o nemulțumire în plus pentru Moscova sau devine pragmatic, încercând să nu sporească suplimentar problemele pe care Moscova le are, că poate lucrul ăsta sau atitudinea asta înțelegătoare va avea o influență pozitivă asupra dialogului strategic în derulare în acest moment, a punctat Iulian Fota.