În ciuda declarațiilor liniștititoare legate de o stabilizare a situației în Kazahstan, Vladimir Putin continuă să trimită trupe militare. Din această perspectivă, un oficial american a lansat un avertisment fără precedent. El și-a exprimat îngrijorarea față de pasul făcut de Rusia.

Mai exact, secretarul de stat SUA, Antony Blinken, și-a exprimat încrederea că autoritățile și guvernul din Kazahstan au capacitatea de a gestiona adecvat protestele, astfel încât să mențină legea și ordinea, respectând în același timp drepturile manifestanților.

„De aceea nu înțeleg de ce au simțit nevoia să solicite asistență externă. O lecţie din istoria recentă arată că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, este foarte greu să-i mai faci să plece”, a punctat el.

Situaţia s-a stabilizat în toate regiunile ţării

În context, trebuie subliniat că președintele kazah a cerut asistență din partea OTSC, alianţă militară ce reuneşte şase foste republici sovietice. El a susținut că țara pe care o conduce se confruntă cu “bande teroriste” antrenate în străinatate. Imediat, a urmat o desfășurare masivă din partea armatei rusești.

În paralel, însă, situaţia din toate regiunile Kazahstanului, unde au avut loc revoltele, s-a stabilizat. Acest lucru se precizează în declaraţiea dată de ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Yerlan Turgumbayev, care a fost făcută publică duminică de serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

„În prezent, operaţiunea de combatere a terorismului continuă să restabilească ordinea în ţară. Astăzi, situaţia s-a stabilizat în toate regiunile ţării. Forţele de ordine au eliberat toate clădirile confiscate anterior ale administraţiilor locale şi instalaţiilor comunale, iar sistemele de susţinere a vieţii sunt restaurate”, a spus el.

Bilanțul revoltelor din Kazahstan

În ultimele zilei au fost reţinute aproximativ 300 de persoane care au încercat să treacă graniţa de stat cu maşina şi pe jos. Autoritățile au anunțat că au fost confiscate arme de foc, valori materiale furate, inclusiv telefoane mobile şi sume mari de bani, în moneda naţională, cât şi în valută. Până în acest moment, 5 135 de persoane au fost reţinute în tot Kazahstanul, a menționat ministerul Afacerilor Interne. Un număr de 125 de anchete au fost demarate pentru crime şi violenţe împotriva oficialilor guvernamentali, tâlhărie, huliganism şi furturi. În timpul revoltelor ar fi fost avariate şi distruse peste 400 de vehicule, dintre care 346 aparţineau poliţiei. Au fost jefuite peste 100 de mari unităţi comerciale şi bănci.

„Pentru a submina autoritatea, infractorii s-au deghizat în uniformă de poliţişti şi militari şi au comis acţiuni ilegale”, a explicat şeful Ministerului Afacerilor Interne.

Între 2 și 7 ianuarie, Kazahstanul s-a confruntat cu proteste fără precedent. Revoltele au izbucnit pe fondul scumpirii gazelor lichefiate.