Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a făcut o serie de declarații importante, la Constanţa, unde a participat la o ceremonie militară în portul orașului. În opinia sa, în Kazahstan este „o bulversare a ordinii constituţionale”. Ministrul Apărării a susținut că orice eveniment petrecut în acest stat „impactează” negocierile pe care le are NATO în acest moment cu Rusia.

„În Kazahstan există în acest moment o bulversare a ordinii constituţionale, ca să spunem aşa. În acest moment cancelariile occidentale şi NATO privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă acolo, în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti. Se pare că există în acest moment cât de cât o situaţie stabilă, aşa cum se comunică din această zonă, din Kazahstan”, a arătat Dîncu.

El a explicat că, deocamdată, România nu este implicată în niciun fel în această zonă, dar orice se întâmplă în zona noastră geografică mai largă sigur că este important pentru securitatea zonei.

De ce este important pentru România ce se întâmplă în Kazahstan

„Este important şi pentru că, până la urmă, orice eveniment din această zonă impactează negocierile pe care le are NATO în acest moment cu Rusia„, a spus ministrul Apărării Naţionale. El a făcut aceste afirmații după ce a participat la o ceremonie militară în portul Constanţa.

Ministrul Apărării a ținut să sublinieze importanța pe care Kazahstan o are pentru România. În acest sens, el a reamintit de relațiile comerciale dintre cele două state.

„Kazahstanul este pentru noi un loc important, pentru România, nu pentru Armata Română, dar pentru România, comerţul nostru cu Kazahstanul, importul este de peste un miliard în ceea ce priveşte gazul şi alte produse de genul acesta şi sperăm că avem o situaţie care se va stabiliza în această zonă”, a adăugat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu: Este o situaţie destul de complicată

Despre situația din Kazahstan, Vasile Dîncu a vorbit și în urmă cu două zile. El a menționat, atunci, că autorităţile se interesează de situaţia românilor din zona respectivă.

„Este o situaţie destul de complicată şi este o situaţie care adaugă ceva în ceea ce priveşte bulversările din est. Evident, că nu are influenţă în afara de asta asupra României. Ne-am interesat asupra situaţiei românilor de acolo. Ştim că există români acolo care lucrează, inclusiv în zona petrolieră, în zona gazului şi ne interesă să vedem dacă nu este nevoie să repatriem în această situaţie. Încă nu avem informaţii că ar fi în pericol”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul a punctat faptul că ambasada României din zona respectivă este activă iar autoritățile nu duc lipsă de informații.