Mircea Geoană, care este secretarul general adjunct al NATO, a făcut o serie de declarații cheie în urma reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe NATO, desfăşurată la Bruxelles, pe tema crizei de la graniţia Ucrainei.

„Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte”, a spus acesta.

„Am încheiat reuniunea extraordinară a miniştrilor de externe NATO. Am abordat implicaţiile pentru securitatea europeană a mobilizării nejustificate şi neprovocate de forţe ale Federaţiei Ruse la graniţele Ucrainei şi facem un nou apel către Rusia să renunţe la retorica agresivă la adresa vecinilor săi, să-şi retragă forţele millitare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii. Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor”, a transmis secretarul general adjunct al NATO pe Facebook.

Geoană: Nu vom face nici un compromis

Mircea Geoană a precizat că NATO nu va face niciun compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii europene.

„NATO rămâne deschis unui dialog de substanţă în cadrul Consilliului NATO-Rusia din 12 ianuarie. Acesta va reprezenta o oportunitate pentru Rusia să-şi demonstreze dorinţa reală pentru dialog, diplomaţie şi respectarea angajamentelor şi normelor internaţionale. Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii şi securităţii europene, consfinţite în Tratatul de la Washington”, a susținut Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a mai informat că săptămâna viitoare vor avea loc consultări cu mai mulţi parteneri cheie.

„Săptămâna viitoare am convocat şi reuniunea Comisiei NATO – Ucraina şi vom avea consultări cu alţi parteneri-cheie, precum Georgia, Republica Moldova, Finlanda, Suedia şi Uniunea Europeană. Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte”, a adăugat Mircea Geoană.

Bogdan Aurescu, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe

La această întâlnire a participat și ministrul Afacerilor Axterne, Bogdan Aurescu. În intervenția sa, ministrul a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare a Rusiei în vecinătatea Alianței, precum și apelul la dezescaladare.

Referindu-se la situația actuală complexă de securitate, ministrul român de externe a reluat poziția părții române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv și în special la Marea Neagră.

De asemenea, a exprimat, și cu acest prilej, susținerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce privește Rusia, constând atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor și angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianței.