Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea extraordinară a miniștrilor de externe din statele NATO. Cu acest prilej, miniștrii aliați de externe au discutat aprofundat despre situația de securitate din Vecinătatea Estică și de la Marea Neagră, generată de desfășurarea masivă a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei, și despre semnificația acestor evoluții pentru securitatea euroatlantică.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare a Rusiei în vecinătatea Alianței, precum și apelul la dezescaladare.

Referindu-se la situația actuală complexă de securitate, ministrul român de externe a reluat poziția părții române privind necesitatea întăririi posturii de descurajare și apărare a NATO în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv și în special la Marea Neagră. De asemenea, a exprimat, și cu acest prilej, susținerea pentru abordarea duală a NATO în ceea ce privește Rusia, constând atât în măsuri ferme și credibile de descurajare, cât și, pe această bază, în dialog, fără afectarea principiilor, valorilor și angajamentelor care reprezintă fundamentul Alianței.

Importanța continuării coordonării NATO cu Uniunea Europeană

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la mizele și implicațiile acestor dezvoltări de securitate la nivelul NATO, accentuând importanța unității aliate și a consolidării pe mai departe a relației transatlantice și subliniind faptul că NATO are o responsabilitate deosebită pentru prezervarea arhitecturii europene de securitate și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Ministrul Bogdan Aurescu a evocat totodată importanța continuării coordonării Alianței cu Uniunea Europeană, ca pilon-cheie al comunității occidentale, alături de NATO, precum și cu partenerii săi din vecinătate, inclusiv prin susținerea rezilienței acestora și a politicii ușilor deschise.

În egală măsură, ministrul român de externe a reiterat sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional.

Reuniunea ministerială a fost convocată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi va preceda întâlnirile din formatele Comisiei NATO – Ucraina din 11 ianuarie şi Consiliului NATO – Rusia din 12 ianuarie, care vor avea loc la Bruxelles, având ca obiectiv pregătirea adecvată a acestora.

Aurescu, îngrijorat de situația din Ucraina

Trebuie amintit că, în decembrie,  a spus că situația din apropierea graniței dintre Ucraina și Federația Rusă este îngrijorătoare, având în vedere „desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse”.

„Toți aliații și-au manifestat preocuparea pentru aceste evoluții de securitate, față de această desfășurare masivă de forțe și echipamente ale Federației Ruse în proximitatea frontierei cu Ucraina, iar mesajele au fost extrem de adecvate. Cifrele concrete pot să difere în funcție de sursă. Ceea ce este cert este că avem o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, care se construiește pe ceea ce s-a întâmplat în luna aprilie. S-a spus în acel moment că este cea mai mare desfășurare de la Războiul Rece încoace”, a declarat atunci ministrul.