Miniştrii de externe din ţările Alianţei Nord-Atlantice se întrunesc vineri, într-o videoconferinţă, pentru a adopta o poziţie comună în perspectiva reuniunii Consiliului NATO-Rusia din 12 ianuarie consacrate reducerii tensiunilor legate de Ucraina, relatează DPA. 

Agenda discuţiilor include pregătirea statelor NATO pentru impunerea de sancţiuni economice în cazul unei agresiuni militare şi planurile naţionale de a spori livrările de arme către Kiev.

În ultima perioadă a sporit îngrijorarea Occidentului că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început să sprijine separatiştii din estul Ucrainei.

Rusia respinge acuzațiile

Moscova respinge acuzaţia că ar pregăti o invadare a Ucrainei şi în schimb acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care este controlată de separatiştii pro-ruşi.

Rusia îşi simte ameninţată securitatea de activitatea NATO în estul continentului european. Preşedintele Vladimir Putin a cerut ca NATO să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei în organizaţie, şi că îşi va restrânge activităţile în Europa de Est. Cererea a fost deja respinsă de ţările occidentale, care o consideră ‘absurdă’.

Subiectul va fi dezbătut la reuniunile de săptămâna viitoare menite să reducă tensiunile dintre Occident şi Rusia. Diplomaţii americani şi ruşi se vor întâlni luni şi marţi la Geneva.

Până în prezent, peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, potrivit estimărilor ONU.

UE şi NATO fac front comun împotriva Rusiei

În timp ce tensiunea dintre Ucraina şi Rusia continuă, după SUA, şi Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică fac un pas pentru a impune sancţiuni Rusiei.

Înaintea vizitei pe care a efectuat-o în Ucraina, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pe tema Rusiei.

În cadrul convorbirii telefonice au fost abordate subiecte legate de situaţia de după concentrarea de trupe a Rusiei la graniţa cu Ucraina, precum şi propunerea avansată de Moscova pentru un acord bilateral privind garanţiile de securitate oferite de SUA şi NATO, scriu jurnaliştii de la Türkiye.

Borrell şi Stoltenberg au reconfirmat sprijinul pentru integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei şi au discutat şi despre pregătirile reuniunii Consiliului NATO-Rusia.

Borrell a subliniat că orice discuţie cu privire la securitatea Europei trebuie abordată în sensul consolidării angajamentelor şi responsabilităţilor asumate în cadrul OSCE şi a Naţiunilor Unite.