Mircea Geoană a declarat că preocuparea principală, în contextul actual, este tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Acesta a informat că au fost impuse diverse măsuri pentru a atenua și descuraja orice agresivitate între cele două țări europene.

„Cu toţi suntem preocupaţi de situaţia şi de postura agresivă”

„Cu toţi suntem preocupaţi de situaţia şi de postura agresivă a Rusiei în şi în jurul Ucrainei. Luăm măsuri pentru a atenua şi descuraja acest lucru. De asemenea, analizăm parteneriatul NATO cu ţări ca Ucraina, Georgia, Moldova. Acestea sunt parteneriate importante pentru noi. De asemenea, ne uităm foarte atent la Balcanii de Vest. Miniştrii noştri de Externe, în urmă cu câteva zile, la Riga, au analizat aceste aspecte.

Privim de asemenea la regiunea Mării Negre, care a devenit un loc de competiţie geopolitică intensă şi luăm măsuri active pentru a asigura descurajarea, apărarea şi rezilienţa în regiune, în cei trei aliaţi ai NATO – România, Bulgaria şi Turcia -, dar şi cu partenerii noştri apropiaţi – Ucraina şi Georgia – facem împreună o muncă importantă, pentru a menţine regiunea Mării Negre sigură, deschisă pentru libertatea navigaţiei, un loc unde ideile şi afacerile înfloresc, fără a fi blocate de tensiuni geo-politice”, a spus acesta.

Afirmaţiile lui Mircea Geoană au fost făcute în a doua zi a Bucharest Forum 2021. Evenimentul a fost organizat de Institutul Aspen România împreună cu biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României.

Bucharest Forum 2021

Concomitent, Mircea Geoană a felicitat România deoarece a fost selectată să găzduiască Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică. În contextul inovativ din cadrul NATO şi UE, alegerea țării noastre pentru evenimentul din acest an contribuie la afirmarea României ca o economie şi o societate „competitivă, inovativă”.

„Jens Stoltenberg spunea ieri că ‘puterile autoritare subminează în mod deschis regulile globale pentru a-şi spori puterea şi influenţa’. Mă bucur că Bucharest Forum 2021 se axează pe rezilienţă, revoluţia verde şi cea digitală. (…) Pandemia, care ne preocupă atât de mult şi care pune atâta presiune asupra societăţilor noastre, oamenilor şi instituţiilor – pandemia este doar un element al acestui cocktail transformator, o expresie a meandrelor istoriei şi ale evoluţiei umane.

O societate puternică şi rezilientă este prima linie de apărare. Aspectele care ţin de armată, securitate, NATO şi UE sunt foarte importante, dar prima linie de apărare o reprezintă o societate puternică, democratică, rezilientă, iar acest lucru trebuie să îl avem mereu în vedere”, a spus Mircea Geoană.

România şi Bucureşti vor găzdui Centrul Euro-Atlantic

Mircea Geoană a evidențiat importanţa adaptării tehnologice într-o „perioadă complexă şi importantă”. De asemenea, acesta a spus că NATO s-a adaptat constant unui mediu strategic, care se schimbă permanent.

„În ce priveşte rezilienţa, am început să lucrăm în 2016 şi mă bucur să văd că România şi Bucureşti vor găzdui Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă şi încurajez implicarea în acest demers. Mă bucur de asemenea că NATO s-a implicat foarte serios în ultimii ani, intensificând eforturile în ultima perioadă, în ceea ce priveşte implicaţiile pe care le au schimbările climatice asupra securităţii. NATO este în fruntea inovaţiei şi mă bucur că lucrăm alături de Uniunea Europeană, în complementaritate.

Mă bucur că Bucharest Forum abordează atât conceptul strategie al NATO şi Busola Strategică a UE. Acestea trebuie să fie convergente şi complementare în tot ceea ce facem”, a spus acesta.