SUA aruncă cuvinte grele la adresa Rusiei: Moscova stă cu un pistol la tâmpla Ucrainei

Declarația secretarului de stat al SUA a fost făcută într-o conferinţă de presă cu ministrul de externe german, Annalena Baerbock, înaintea discuţiilor dintre Occident şi Moscova programate pentru săptămâna viitoare.

„Adevărata întrebare este dacă Rusia ia în serios diplomaţia. Este foarte dificil să faci progrese reale în toate aceste domenii într-o atmosferă de escaladare şi ameninţări, cu un pistol la tâmpla Ucrainei”, a mai spus Antony Blinken, conform informațiilor transmise de afp.com

Importanţa dialogului cu Rusia

Anterior, ministrul de externe german a anunţat că va reafirma importanţa dialogului cu Rusia pentru a se preveni un conflict legat de Ucraina, notează Reuters.

„Cu privire la Rusia, mesajul comun de la europeni şi de la guvernul SUA este clar: acţiunile Rusiei vin cu un preţ clar şi singura cale de a ieşi din criză este prin dialog”, a transmis Annalena Baerbock.

Pe fondul consolidării militare ruse la frontiera cu Ucraina, SUA şi Rusia vor avea convorbiri în 10 ianuarie, la Geneva. Ulterior, în 12 ianuarie, va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori.

Joe Biden a promis ajutor pentru Ucraina

Preşedintele SUA, Joe Biden, a purtat o discuţie telefonică în ziua de duminică cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Aceasta a avut loc în contextul ameninţării tot mai mari din partea Rusiei, despre care multe voci, inclusiv din Statele Unite, spun că pregăteşte o invazie asupra ţării vecine.

După discuţia telefonică recentă dintre Joe Biden şi Vladimir Putin, liderul american l-a sunat, duminică, şi pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre ameninţarea rusă ce planează asupra ţării sale.

Preşedintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul său din Ucraina, în discuţia telefonică de duminică, că Statele Unite şi aliaţii săi “vor răspunde energic” în cazul în care se va ajunge la o invazie a Ucrainei din partea Rusiei, transmite agenţia AFP.

„Preşedintele Biden a precizat clar că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde energic dacă Rusia va invada Ucraina”, spune Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, potrivit unui comunicat oficial.

Mai mult, preşedintele Statelor Unite ale Americii şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv pentru discuţiile programate pentru 9-10 ianuarie la Geneva între oficiali la nivel înalt din SUA şi Rusia.

Liderul de la Casa Albă, care înmulţeşte avertismentele către preşedintele Vladimir Putin şi pledează pentru dezescaladare, a asigurat că l-a avertizat din nou pe preşedintele rus împotriva unei tentative de invazie a Ucrainei în cadrul unei conversaţii telefonice care a avut loc joi.