O Americă unită în interior şi implicată în NATO, Europa şi în lume reprezintă o garanţie pentru pacea, democraţia, securitatea şi prosperitatea noastre comune, afirmă secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană.

Joe Biden devine al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, după o ceremonie de învestitură şi un discurs demn de prima democraţie a lumii. O Americă unită în interior şi implicată în NATO, Europa şi în lume reprezintă o garanţie pentru pacea, democraţia, securitatea şi prosperitatea noastre comune. Aştept cu plăcere să lucrăm împreună cu nouă administraţie pentru reconfirmarea, întărirea şi aprofundarea relaţiei transatlantice”, a scris Mircea Geoană, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook, după ceremonia de învestitură de la Capitoliu.

Miercuri, preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au depus jurământul de învestitură.

Biden a devenit al 46-lea preşedinte al SUA şi Kamala Harris – prima femeie, prima persoană de culoare şi prima persoană asiatică-americană care deţine funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden a trecut în revistă trupele pentru prima dată

Preşedintele a luat parte miercuri la o ceremonie de trecere în revistă a trupelor armatei SUA, pentru prima dată în rolul său de comandant şef al forţelor armate, relatează dpa.

Alături de Joe Biden în faţa părţii de est a Capitoliului s-a aflat vicepreşedintele Kamala Harris, împreună cu partenerii lor, în timp ce trupele în ţinute ceremoniale treceau pe lângă ei.

Joe Biden a salutat uneori soldaţii în trecere, în conformitate cu o tradiţie care datează de pe vremea lui George Washington, primul preşedinte al SUA.

Biden a depus jurământul miercuri, în cadrul unei ceremonii prezidate de şeful Curţii Supreme, judecătorul John Roberts, chiar înainte de prânz, moment în care mandatul de patru ani al lui Trump s-a încheiat oficial.

Politicianul în vârstă de 78 de ani a devenit cel mai în vârstă preşedinte din istoria SUA.

Cu câteva clipe mai devreme, Kamala Harris a depus jurământul în calitate de vicepreşedintă a SUA în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, devenind prima femeie de culoare care deţine această funcţie.