Se schimbă ora de închidere a magazinelor în weekend? Florin Cîțu susține că în prezent restricțiile dau rezultate, deci nu se va schimba nimic.

Șeful Guvernului a precizat că așteaptă o analiză, pentru a stabili cât din situația că s-au format cozi la supermarketuri este datorată faptului că suntem într-o perioadă de sărbători şi se întâmplă acest lucru, indiferent de oră, şi cât este datorată măsurilor.

Se schimbă ora de închidere a magazinelor în weekend? Cîțu face precizări

Premierul Florin Cîţu a subliniat luni că nu se va schimba ora de închidere a magazinelor în weekend în localităţile cu rată mai mare de infectare.

“Am discuţii permanente cu reţelele de magazine, am discutat şi înainte de a lua această decizie, nu a fost discutată ora, mi s-a cerut doar puţin timp pentru a pregăti. Noi am cerut de la magazine respectarea unor anumite norme în interior.

Am avut o discuţie permanentă cu retailerii, ei înţeleg foarte bine situaţia prin care trece România şi au fost alături de noi şi anul trecut, când am trecut prin starea de urgenţă. În acest moment, lucrurile rămân aşa cum sunt, pentru că dau rezultate”, a spus premierul într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

”Mobilitatea este factorul prin care se răspândeşte cel mai mult virusul”

Întrebat de reporteri ce fel de studii au existat înaintea deciziei de închidere a magazinelor la ora 18.00 şi dacă a văzut cozile mari care s-au format în ultimele zile, Prim-ministrul a răspuns: ”Am văzut situaţia din economia României, dacă nu făceam nimic”.

”Am văzut cum evoluţia infecţiilor a crescut sau răspândirea coronavirusului a crescut de la 2.000, 3.000 de persoane pe zi la 6.000 în câteva zile.

Studiile, specialiştii, ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândeşte cel mai mult virusul. Prima printre măsurile pe care le-au luat toate ţările din UE este aceea de a reduce orele pentru a fi în spaţiu public, pentru a merge la magazin.

Vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare infectării.

Asta înseamnă că ceva impact au avut aceste măsuri. Referitor la cozi, am cerut şi aştept această analiză să vedem cât este datorat faptului că suntem într-o perioadă de sărbători şi se întâmplă acest lucru, indiferent de oră, şi cât este datorat măsurilor.

Vom aştepta. Când vom avea analize, vom reveni cu ele public”, a completat Cîţu.

Sursă foto: Pixabay