Guvernul a aprobat instituirea de norme exprese potrivit cărora numirea şi eliberarea din funcţie a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se realizează în condiţiile Statutului poliţistului, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

„Al treilea act normativ (promovat de MAI – n.r.) se referă la o reglementare impusă de o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2019, din luna mai, numărul 317, pentru a pune în acord cu Legea 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Judiciare cu ceea ce se prevede în această decizie a CCR. Proiectul promovat astăzi în Guvern instituie norme exprese potrivit cărora numirea şi eliberarea din funcţie a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se realizează în condiţiile Statutului poliţistului. Competenţa de desemnare aparţine persoanelor care au în competenţă şi numirea în funcţie a poliţistului”, a declarat Marcel Vela, marţi seară, la finalul şedinţei de guvern, potrivit Agerpres.

Se iau noi măsuri cu privire la sarcinile poliției

Ministrul a subliniat că de aproape un an, de anul trecut din luna mai, „trebuiau reglementate aceste raporturi cu instituţiile judiciare, pentru a clarifica şi a susţine tot ceea ce înseamnă munca poliţistului împreună cu magistratul pentru a lupta împotriva infracţionalităţii”.

„Această reglementare nu a fost clarificată şi astăzi noi am încercat să o promovăm. Actul normativ reglează şi normele tranzitorii şi toate situaţiile care prevăd avizarea, retragerea, încetarea calităţii de organ de cercetare al Poliţiei judiciare pentru cei din MAI care fac această muncă uneori dificilă, dar extrem de importantă pentru combaterea infracţionalităţii şi extrem de importantă pentru cetăţenii României”, a mai spus Vela.