Peste aproximativ o lună, şoferii vor fi monitorizați în trafic, prin intermediul unor camere video, iar orice interacțiune pe care o vor avea cu polițiștii va putea fi monitorizată, spun reprezentanții de la Poliția Rutieră.

De se dorește implementarea acestui sistem? Cosmin Andreica, reprezentant al poliţiştilor explică: „Aceste imagini sunt probe și reprezintă probe atât în ceea ce privește constatarea contravențiilor, cât și în cauzele penale”.

Camerele video ar urma să fie folosite în schimburi de aproape 40.000 de polițiști. Oficialii MAI spun că, în primă fază, vor primi dispozitive de înregistrare video toți polițiștii în uniformă. Apoi vor beneficia de o astfel de dotare și cei din structurile speciale.

Discuțiile dintre polițiști și soferii opriți în trafic vor fi monitorizate

Astfel, șoferii opriți în trafic vor fi anunțați că discuția cu agentul de la Brigada Rutieră este înregistrată și poate fi folosită, ulterior și ca probă în instanță, transmite Digi24. Camerele vor putea fi montate în momentul în care un șofer este oprit în trafic sau ulterior, dacă situația devine periculoasă.

Modelul este preluat de la poliţiştii americani. Spre exemplu, polițiștii din Seattle au intervenit acum câteva zile în cazul unui suspect extrem de periculos. Întreaga misiune, inclusiv momentul în care au deschis focul asupra mașinii bărbatului pe care îl urmăreau, a fost filmată de camerele miniaturale pe pe care oamenii legii le poartă prinse de uniformă.

Vom cumpăra camere video pentru fiecare poliţist de la Rutieră care va eradica fenomenul corupţiei la Poliţia Rutieră, va responsabiliza poliţistul în dialog cu şoferul şi, în aceaşi timp, şoferul în dialog cu poliţistul, fiind proba camerei”, a declarat Marcel Vela, ministrul de Interne la B1 TV.

Potrivit acestuia, prin noua metodă de monitorizare video poliţiştii nu vor mai abuza de funcţia lor şi nici parlamentarii nu îşi vor mai permite să înjure poliţistul. „Nu o să mai găsiţi deputaţi care înjură poliţistul şi nici poliţişti rutieri care abuzează de funcţia lor”, a mai spus Vela.