Secretar de stat în Ministerul german pentru Europa, Anna Lirman, care efectuează pe 18 și 19 ianuarie o vizită în Albania și Macedonia de Nord, a declarat că ambele state au îndeplinit condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Germania acordă o atenție specială perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest. Negocierile UE cu Albania și Macedonia de Nord trebuie să înceapă imediat. Ambele state au îndeplinit condițiile pentru începerea negocierilor de aderare” – a transmis Lirman, adăugând că pentru avansarea în procesul de integrare europeană rămân în continuare esențiale reformele și buna guvernare.

Lirman, discuții cu președintele Macedoniei de Nord și cu premierul Albaniei

Potrivit comunicatului de la Berlin, Lirman se întâlnește marți la Skopje cu președintele macedonean, Stevo Pendarovski și cu noul premier al Macedoniei de Nord, Dimitri Kovačevski, cu reprezentanți ai opoziției și societății civile.

Miercuri la Tirana are planificate întâlniri cu premierul Albaniei, Edi Rama și adjunctul ministrului de externe al Albaniei, Megi Fino, cu care va discuta despre relațiile dintre Albania și Germania, despre perspectiva europeană a Albaniei și despre cooperarea regională. De asemenea, se va discuta și despre programul Albaniei, ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, conform TANJUG.

Liderul formațiunii „Există un Astfel de Popor” (ITN), Slavi Trifonov, a cerut ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii pentru bulgari, precum și intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen în schimbul aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, conform unei postări de pe Facebook de la începutul acestei luni.

SUA vrea ca Macedonia de Nord să intre în UE, iar Bulgaria vrea vize pentru America

„Tema este Macedonia, scuze – Macedonia de Nord, pentru că macedonenii vor să devină membri ai Uniunii Europene, iar Bulgaria îi blochează și toată lumea face presiuni asupra noastră să ne dăm acordul. În ciuda tuturor faptelor expuse mai sus. Și cum să facem acum, dragi bulgari, care nu vă rușinați să vă numiți bulgari și purtați denumirea de „bulgar” cu mândrie și demnitate în suflet?

Vă spun ce cred eu. Dacă americanii își doresc atât de mult Macedonia de Nord în Uniunea Europeana, să-i lase pe cetățenii Bulgariei, la fel ca pe cetățenii majorității țărilor din Uniunea Europeană, să nu aibă nevoie de vize pentru a merge în America. Adică, noi suntem membri cu drepturi depline ai UE și cetățenii bulgari, deoarece sunt europeni, nu au nevoie de vize pentru a merge în America”, spunea Trifonov.

Bulgaria trebuie să devină imediat membră a Spațiului Schengen

El face apel și la faptul că, dacă bulgarii sunt membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, Bulgaria trebuie să devină imediat membră a Spațiului Schengen. „Multă așteptare, anticamere și parcă suntem europeni, dar suntem mai puțin europeni decât adevărații europeni. Deci, fără vize pentru America și membri ai Schengen imediat”, a făcut el apel.

„În aceste condiții, și dacă macedonenii, scuze – macedonenii de nord, ne îndeplinesc condițiile, semnate în Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare dintre Bulgaria și Macedonia de Nord, putem începe procesul de negocieri pentru admiterea Macedoniei de Nord în Uniunea Europeană”, scrie Trifonov în concluzie, conform SEGA.