„Tema Macedonia de Nord, scuze, subiectul Macedonia de Nord, este important pentru toți bulgarii. Pentru că face parte din istoria națională a Bulgariei și – cel mai important – pentru că peste 200.000 de soldați bulgari au murit pentru libertatea și unificarea acestui pământ.

Am fost o singură dată în Macedonia de Nord. La Skopje, în fața Ambasadei Bulgariei, era o inscripție mare, scrisă cu spray: „Bulgari, muriți!” Am stat o jumătate de oră în fața acestei inscripții. Mă uitam la ea și mă gândeam – de ce, oameni buni, ce v-am făcut ca să vă facem să simțiți o asemenea ură?

Din motive pur istorice și emoționale, nu ar trebui să fie invers? Sute de mii dintre voi au pașapoarte bulgărești?”, a scris Slavi Trifonov în postarea sa de pe facebook. Apoi amintește că la 10 ianuarie va avea loc un Consiliu Consultativ la președintele Radev.

SUA vrea ca Macedonia de Nord să intre în UE, iar Bulgaria vrea vize pentru America

„Tema este Macedonia, scuze – Macedonia de Nord, pentru că macedonenii vor să devină membri ai Uniunii Europene, iar Bulgaria îi blochează și toată lumea face presiuni asupra noastră să ne dăm acordul. În ciuda tuturor faptelor expuse mai sus. Și cum să facem acum, dragi bulgari, care nu vă rușinați să vă numiți bulgari și purtați denumirea de „bulgar” cu mândrie și demnitate în suflet?

Vă spun ce cred eu. Dacă americanii își doresc atât de mult Macedonia de Nord în Uniunea Europeana, să-i lase pe cetățenii Bulgariei, la fel ca pe cetățenii majorității țărilor din Uniunea Europeană, să nu aibă nevoie de vize pentru a merge în America. Adică, noi suntem membri cu drepturi depline ai UE și cetățenii bulgari, deoarece sunt europeni, nu au nevoie de vize pentru a merge în America”, menționează Trifonov.

Bulgaria trebuie să devină imediat membră a Spațiului Schengen

Imediat după aceea, el face apel și la faptul că, dacă bulgarii sunt membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene, Bulgaria trebuie să devină imediat membră a Spațiului Schengen. „Multă așteptare, anticamere și parcă suntem europeni, dar suntem mai puțin europeni decât adevărații europeni. Deci, fără vize pentru America și membri ai Schengen imediat”, a făcut el apel.

„În aceste condiții, și dacă macedonenii, scuze – macedonenii de nord, ne îndeplinesc condițiile, semnate în Tratatul de prietenie, bună vecinătate și cooperare dintre Bulgaria și Macedonia de Nord, putem începe procesul de negocieri pentru admiterea Macedoniei de Nord în Uniunea Europeană”, scrie Trifonov în concluzie, conform SEGA.