Uniunea Europeană nu va impune sancțiuni Rusiei. Blocul comunitar este dependent de gazul rusesc

Dependența UE de gazul și petrolul rusesc va împiedica Uniunea să impună sancțiuni serioase împotriva Rusiei, potrivit editorialiștilor Joe Wallace și Georgy Kanchev de la The Wall Street Journal, citați de Radio Sputnik.

Aceștia au reamintit că Rusia a fost principalul exportator de energie către Europa încă din perioada sovietică. În același timp, Moscova nu a făcut decât să își crească cota pe piața continentală a gazelor în ultimii ani, reușind să vândă anul trecut până la 124 de miliarde de metri cubi de materie primă către țările europene consumatoare, scriu experții.

Odată ce gazoductul Nord Stream 2 va fi funcțional, UE va deveni și mai dependentă de Rusia, consideră articolul.

UE caută în mod activ noi exportatori de gaz, negociind cu Norvegia, SUA, țările din Asia de Nord și Africa de Nord și încercând, de asemenea, să dezvolte diverse surse de energie regenerabilă.

Uniunea Europeană nu va putea refuza livrările de gaz rusesc

Însă, deoarece volume comparabile nu se găsesc nicăieri, UE nu va putea refuza livrările de gaz rusesc, potrivit cronicarilor. Terminalele de export din Statele Unite, deși au funcționat luna trecută aproape la capacitate maximă, nu au putut compensa deficitul de gaze din Europa, au scris jurnaliștii.

Având în vedere această dependență, Europa nu va impune sancțiuni antirusești serioase în cazul în care relațiile dintre Moscova și Washington se vor deteriora, au concluzionat observatorii.

“Nord Stream 2 este o conductă capabilă să pompeze până la 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Acesta se întinde de la coasta rusă sub Marea Baltică până la coasta germană. Construcția a fost finalizată în 10 septembrie, iar conducta este umplută cu gaze și pregătită de utilizare.

Certificarea Nord Stream 2 AG în calitate de operator al conductei trebuie să fie finalizată înainte de începerea exploatării. Potrivit rapoartelor mass-media, acest proces ar putea dura încă câteva luni.

Rusia a declarat în repetate rânduri că Nord Stream 2 este un proiect comercial care aduce beneficii Europei și a cerut ca acesta să nu fie politizat.