Cruz a încheiat un acord cu democrații luna trecută pentru a obține un vot cu privire la proiectul de lege privind sancțiunile până pe 14 ianuarie, în schimbul ridicării controlului asupra a zeci de nominalizări, transmite Europa Liberă.

Legislație rivală din partea democraților

Democrații din Senat au dezvăluit pe 12 ianuarie o legislație rivală pentru a impune sancțiuni drastice guvernului rus și oficialilor militari și instituțiilor bancare cheie dacă Moscova „intensifică acțiunile ostile în sau împotriva Ucrainei”.

Proiectul de lege al democraților ar sancționa Rusia, inclusiv înalți oficiali ai guvernului rus și militari și instituții bancare cheie, dacă Moscova invadează Ucraina. De asemenea, ar accelera asistența de securitate pentru Ucraina și ar consolida apărarea acesteia.

Proiectul de lege al lui Cruz, care ar avea nevoie de 60 de voturi pentru a fi aprobat în condițiile acordului încheiat cu democrații, nu este de așteptat să obțină suficient sprijin pentru a avansa. Și dacă a trecut, perspectivele sale în Camera Reprezentanților sunt incerte.

Ted Cruz: Proiectul trebuie oprit

Senatorul a spus că sunt necesare sancțiuni imediate pentru a opri proiectul. Proiectul său de lege ar impune sancțiuni asupra conductei în termen de 15 zile de la adoptare și ar impune sancțiuni indiferent dacă Rusia invadează Ucraina și va permite Congresului să reintroducă sancțiunile în cazul în care președintele renunță la acestea.

Noua conductă, care trece pe sub Marea Baltică, este formată din două șiruri paralele capabile să transporte un total de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Conducta submarină de 11 miliarde de dolari, controlată de compania de stat rusă de gaze Gazprom, a fost finalizată în septembrie, după ani de controverse, dar nu a primit încă aprobarea de reglementare din partea Germaniei. Conducta de la Marea Baltică urmează să dubleze aprovizionarea cu gaze rusești către Germania, despre care cea mai mare economie a UE spune că este necesar pentru a o ajuta să renunțe la cărbune și energia nucleară.

Dar criticii spun că Nord Stream 2 va crește dependența energetică a UE de Rusia, permițând în același timp Moscovei să redirecționeze exporturile de gaze în jurul Ucrainei, privând țara de miliarde de dolari pe an în taxe de tranzit.

Senatorul Robert Menendez (democrat-New Jersey) a propus pe 12 ianuarie proiectul de lege rival, care oferă o alternativă pentru democrații care susțin sancțiunile asupra Nord Stream 2.

Proiectul de lege al lui Menendez va solicita, de asemenea, dezvăluirea publică a activelor deținute de președintele Vladimir Putin și familia sa în și în afara Rusiei. De asemenea, ar căuta o estimare a veniturilor totale anuale și a cheltuielilor personale ale lui Putin și ale membrilor familiei sale în perioada 2017-21.