Avertisment clar adresat lui Vladimir Putin: Sunt pregătiți să impună sancțiuni dure economiei ruse

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, au discutat despre concluziile reuniunii Dialogului strategic SUA-Rusia, care s-a desfășurat la Geneva, precum și pașii ce trebuie făcuți împotriva Rusiei înaintea reuniunii Consiliului NATO-Rusia, scrie aksam.com

În comunicatul scris remis presei de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA se arată că Blinken și Kuleba au avut o convorbire telefonică. În comunicat Price spune: „Cei doi oficiali și-au exprimat îngrijorarea comună privind masarea de trupe de către Rusia la frontiera cu Ucraina și au discutat despre reuniunea Dialogului Strategic SUA-Rusia de la Geneva și despre pașii ce trebuie făcuți înaintea reuniunii Consiliului NATO-Rusia ce se va desfășura la Bruxelles.”

Sunt pregătiți să impună sancțiuni dure economiei ruse

De asemenea, Price arată în comunicat că Blinken a amintit așteptările pe care le are de la reuniunea Consiliului Permanent OSCE, ce se va desfășura pe 13 ianuarie, la Viena, că Blinken a reiterat susținerea pe care o acordă diplomației și menționează declarația în care secretarul de stat al SUA spunea că fără Ucraina nu va avea loc nicio întâlnire importantă privind Ucraina.

Price mai spune că „Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a precizat că în cazul în care Rusia va alege confruntarea sunt pregătiți să impună sancțiuni dure economiei ruse, să consolideze prezența SUA în statele aliate NATO din prima linie și să intensifice ajutorul pentru apărare acordat Ucrainei”.

În cadrul conferinței de presă organizată la Departamentul de Stat al SUA, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a acuzat Rusia că prin amenințarea Ucrainei aduce prejudicii stabilității europene.

Nuland a avertizat Moscova privind o acțiune militară împotriva Ucrainei și a amintit că în cazul în care nu reduce tensiunea, aliații europeni ai Statelor Unite sunt pregătite să oblige Rusia să plătească un preț economic semnificativ.

Răspunzând unei întrebări privind reținerea unor țări europene, și în primul rând a Germaniei, de a impune sancțiuni economice Rusiei, Nuland a spus: „Avem mare încredere în consultările pe care le-am avut cu aliații și partenerii noștri. Pregătim acest subiect de 2 luni și jumătate, la toate nivelurile, începând de la președinte. Așa cum am precizat, vom discuta toate acestea într-un cadru extins. Măsurile financiare dure pe care va trebui să le adoptăm și, de asemenea, noile restricții ce vor fi impuse exporturilor, vor avea un efect dureros asupra Rusiei. Acum, așa cum am făcut și în trecut, SUA pot lua o serie de măsuri, iar Europa și ceilalți aliați pot acționa în paralel adoptând alte măsuri, dar care vor fi tot dureroase pentru Rusia, pentru că avem situații economice diferite”.