Discuţiile din cadrul Consiliului NATO – Rusia s-au încheiat!

Negocieri fără un rezultat concret între NATO şi Rusia

În urma întâlnirii ce a avut loc la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis că ne aflăm în faţa unui “moment definitoriu pentru securitatea europeană”.

“Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea această întâlnire a fost atât de importantă. (…) Diferențele dintre noi nu vor fi ușor de rezolvat”, a adăugat şeful NATO.

Pe de altă parte, Stoltenberg a precizat că Rusia a folosit întâlnirea de miercuri pentru a revizui mai multe nemulțumiri vechi împotriva NATO, inclusiv unele legate de războiul din Iugoslavia și Libia.

A fost prima discuţie directă între NATO şi Rusia după doi ani de zile, iar secretarul general al Alianţei a precizat că este gata pentru o nouă rundă de discuţii. Rusia nu şi-a exprimat încă acordul pentru aşa ceva, dar nici nu a exclus posibilitatea.

Ucraina rămâne în pericol

În cadrul discuţiilor de la Consiliul NATO – Rusia, aliaţii au cerut Moscovei să “detensioneze situația” cu Ucraina şi să-şi retragă trupele de la frontiera cu acest stat.

“Ucraina este o națiune suverană. Ucraina are dreptul la autoapărare. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia.

Rusia este cea mai mare putere terestră din Europa și tot Rusia a fost cea care a folosit forța militară împotriva Ucrainei în trecut. Rusia este agresorul”, a declarat, miercuri, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după Consiliu.

Pe de altă parte, ruşii au cerut NATO să refuze admiterea Ucrainei în această alianţă, însă NATO a precizat că refuză să facă compromisuri privind extinderea.

“Statele Unite se angajează să lucreze alături de aliații și partenerii noștri pentru a îndemna detensionarea situației și pentru a răspunde crizei de securitate cauzate de Rusia”, a fost mesajul transmis şi de Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, cea care a condus echipa SUA venită la Bruxelles.

Rusia: Nu negociem de pe o poziție de forță

Moscova a transmis şi ea că nu poate exista loc de ultimatumuri în aceste discuţii.

“Nu negociem de pe o poziție de forță, nu există și nici nu poate exista loc pentru ultimatumuri. (…)

Situația a atins pur și simplu un punct atât de critic în ceea ce privește securitatea paneuropeană și interesele naționale ale țării noastre… încât nu putem amâna mai mult, iar preocupările pe care le-am exprimat au nevoie de răspunsuri concrete”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.