SUA nu crede că Rusia va negocia, cel puțin în următoarea perioadă. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe susține că este mult „prea devreme să spunem dacă ruşii (…) sunt gata să negocieze serios”. Precizările acesteia vin la o zi după convorbirile între cele două ţări de la Geneva, care nu au dezamorsat tensiunile din jurul Ucrainei, relatează AFP.

Totodată, acesta a mai menționat că Moscova poate „utiliza aceste discuţii pentru a pretexta că diplomaţia nu funcţionează” şi să-şi continue acţiunile „agresive”. Referitor la relația dintre NATO și Ucraina, aceasta susține ”relaţia NATO cu Ucraina nu priveşte decât Ucraina şi cele treizeci de ţări aliate din cadrul NATO”.

De menționat este faptul că Moscova cere ca NATO să nu deschidă niciodată uşa Ucrainei, o solicitare considerată inacceptabilă de Washington.

La rândul său, adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman s-a întâlnit luni, în Elveţia, cu viceministrul rus al afacerilor externe, Serghei Riabkov. După discuții tensionate care au jurat în jur de 7 ore, nu s-a înregistrat niciun fel de progres privind Ucraina, iar responsabilii americani şi ruşi şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Tensiunile se amplifică

În același timp, occidentalii acuză Rusia că a comasat în aceste ultime săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, ceea ce Moscova dezminte. Statele occidentale ameninţă Rusia cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune.

Amintim faptul că în ciuda tensiunilor actuale dintre Rusia și Ungaria, în cursul zilei de marți, trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, scria Reuters.

Totodată, anunțul referitor la aceste exerciții a fost făcut de armata rusă a doua zi după consultările ruso-americane privind propunerile de securitate făcute de Moscova şi despre care Kremlinul a declarat marţi că nu au oferit motive de optimism privind o reducere a actualelor tensiuni.

Potrivit unei informări transmise de Interfax, militarii vor face exerciţii de tragere din vehicule blindate, marş în timpul unor activităţi de sabotaj şi recunoaştere din partea inamicului şi de aprovizionare cu armament a teritoriului controlat.

De menționat este faptul că Rusia a comasat trupe lângă graniţa cu Ucraina şi a cerut alianţei NATO să nu ia în calcul primirea fostei republici sovietice şi să nu se mai extindă spre Est, Washingtonul insistând în ce-l priveşte că nu poate accepta aceste cereri.