NATO nu dă niciun pas înapoi în faţă Rusiei! Secretarul general al Organizaţiei Nord-Atlantice a lansat un avertisment extrem de clar la adresa Moscovei.

Şeful NATO: Suntem uniţi şi vor exista costuri severe pentru Rusia

Totul are legătură cu o eventuală intervenţie militară a Rusiei în Ucraina. Dacă acest lucru va avea loc, Rusia se va confrunta cu “costuri severe”, a declarat, luni, Jens Stoltenberg.

NATO trebuie să fie pregătită dacă se va ajunge la utilizarea forţei armate, cu toate că îşi doreşte ca întreaga criză ucraineană să poată fi rezolvată prin discuţii la nivel politic, transmite agenţia AFP.

“Noi trebuie să ajungem la o rezolvare politică, să evităm un conflict armat. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru cazul în care Rusia, din nou, ar alege să utilizeze forţa armată, ar alege confruntarea în locul cooperării.

Aşadar, trebuie să transmitem un mesaj foarte clar Rusiei că suntem uniţi şi că vor exista costuri severe”, a precizat Jens Stoltenberg, luni, înainte de întrunirea Comisiei NATO – Ucraina.

Totuşi, ar putea fi încheiate noi acorduri cu Rusia

Surprinzător, şeful NATO a vorbit şi despre posibilitatea unor acorduri cu Rusia.

“Este posibil să încheiem acorduri cu Rusia”, a mai declarat Jens Stoltenberg, în contextul începerii discuţiilor de securitate între Statele Unite şi Rusia.

“Eu nu cred că ne putem aştepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele.

Sperăm este să ne punem de acord asupra unei căi de urmat, asupra unei serii de întâlniri, asupra unui proces”, a mai spus secretarul general al NATO despre întâlnirea de luni de la Geneva dintre americani şi ruşi.

Ucraina atrage atenţia: Agresorul nu poate să pună condiţii

De de altă parte, Olga Stefanişina, vicepremierul ucrainean pentru Integrarea Europeană, care a avut luni o conferinţă de presă comună cu Jens Stoltenberg, a transmis ferm că aşa-zisele solicitări de securitate ale Rusiei nu pot constitui o bază pentru negocieri. “Agresorul nu poate să pună condiţii”, a declarat oficialul ucrainean.

“Ar trebui să realizăm cu toţii că cererile Rusiei adresate ţărilor Alianţei nu pot constitui o poziţie de negociere.

Agresorul nu poate să pună condiţii până când tancurile ruseşti nu se retrag de la frontiera cu Ucraina”, a declarat, luni, Olga Stefanişina.

Discuţiile de la Geneva dintre Statele Unite şi Rusia vor fi urmate, miercuri, de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia. Joi, 13 ianuarie, vor avea loc discuţii şi în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).