Cel mai periculos moment pentru Europa de Est. Putin este pe cale să invadeze Ucraina. Ce va face Biden?

Vineri, canalul NBC a transmis că „oficialii americani sunt gata să propună discuții vizând reducerea trupelor americane și ruse, precum și o reducere a manevrelor militare din Europa de Est”.

Citând o serie de actuali și foști oficiali, relatarea preciza că discuțiile „ar putea viza obiectivul manevrelor militare inițiate de cele două puteri, numărul trupelor americane staționate în țările baltice și în Polonia, anunțul anticipat al mișcărilor de trupe și rachetele nucleare rusești de tip Iskander din enclava rusească a Kaliningradului, situată între Polonia și Lituania”.

Wow! Relatarea a provocat rapid consternarea și riposta Casei Albe. „Informațiile potrivit cărora administrația ar avea în vedere niște opțiuni vizând retragerea forțelor SUA din Europa de Est, pregătindu-se astfel pentru tratativele cu Rusia de săptămâna viitoare, sunt inexacte”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională.

Ea a adăugat: „Am spus cât se poate de clar că, dacă Rusia va continua să invadeze Ucraina, noi vom întări flancul estic al aliaților NATO, față de care avem niște obligații sacre. Suntem strâns legați de aliații NATO și vom trata această criză bazând-ne pe principiul ‚nimic pentru voi fără voi’”, se arată în cel ami recent editorial al The Wall Street Journal.

Ne declarăm fericiți să aflăm asta și s-ar putea ca NBC să-și fi exagerat relatarea. Dar Putin a pus asemenea pretenții pe masă ca preț al renunțării la invazie. Moscova a cerut public celor din NATO să excludă o extindere spre est, asta însemnând blocarea eventualei aderări a Ucrainei la NATO. Kremlinul caută totodată să reducă operațiunile militare occidentale de felul celor despre care NBC afirmă că oficialii Casei Albe se gândesc să le reducă.

Vladimir Putin este cel care pune condiții Occidentului

Numai că amenințând cu o invazie, Putin a obținut deja un avantaj. El este cel care pune condiții Occidentului și a și câștigat deja două întrevederi față-in-față cu Biden. Președintele a acceptat convorbirile de săptămâna viitoare pe teme de securitate, convorbiri care ar răspunde îngrijorărilor Rusiei legate de NATO. Dar trupele Rusiei sunt comasate la frontierele vecinei sale. NATO nu are trupe decât în Polonia și în țările baltice.

În decursul recentei sale convorbiri telefonice avute cu Putin, Biden i-a oferit acestuia ‚două căi’. „Una este calea diplomației, care ar duce la o detensionare a situației, iar cealaltă este mai concentrată asupra unei durități, inclusiv niște costuri mari”, după cum a declarat ulterior un oficial al administrației. „Aceste costuri ar fi de ordin economic, ar include o restructurare și sporire a forțelor NATO în țările aliate și o asistență sporită acordată Ucrainei pentru a o ajuta să se apere în continuare”.

Și totuși, Biden a blocat un număr semnificativ de livrări din cadrul ajutorului militar acordat Kievului. S-ar putea ca ajutorul trimis după ce tancurile ruseși vor fi trecut deja frontiera să sosească prea târziu. Evident, Casa Albă se teme că, făcând invazia mai costisitoare, i-ar putea provoca pe ruși tocmai înaintea negocierilor bilaterale care vor începe la Geneva. Dar s-ar putea ca Putin să interpreteze această ezitare drept un semn de slăbiciune din partea Statelor Unite.

Putin dorește de mai multă vreme să redreseze sfera de influență a Marii Rusii și este clar că, în opinia sa, primul an al președinției lui Biden ar fi tocmai momentul potrivit. E greu de spus dacă ar fi vorba despre un calcul personal legat de Biden și de voința și capacitatea acestuia. Dar retragerea ‘mai de voie mai de nevoie’ a lui Biden din Afganistan nu îl face pe Putin să se teamă mai mult de hotărârea Statelor Unite.

Nimeni nu dorește o invazie rusească, dar mai rău decât un nou război în Ucraina ar fi ca Putin să intimideze NATO și să-l facă să se retragă din Europa de Est pentru a evita o invazie în viitorul apropiat. Putin va profita de această concesie și o va folosi pentru a-și întări poziția în țară, așteptând ca, la următoarea ocazie, să caute să obțină mai mult. Să urmeze oare statele baltice?

O invadare a Ucrainei ar însemna o tragedie pentru această țară, dar a-l lăsa pe Putin să dicteze termenii securității occidentale ar fi mai rău pentru toată lumea.