Rusia ar putea fi gata să atace NATO peste cinci ani

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat că Rusia ar putea fi gata să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de cinci ani, de aceea el a îndemnat pe statele aliate să crească masiv cheltuielile pentru apărare şi să construiască mai multe arme.

„Să nu ne amăgim, suntem cu toţii pe Flancul Estic acum”, a avertizat el.

În opinia sa, statele aliate au nevoie de „un salt cuantic” în apărarea colectivă. În prezent, NATO are nevoie de mai multe forţe şi capacităţi pentru a-și implementa planurile de apărare în totalitate. Pericolul nu va dispărea nici măcar după încheierea războiului din Ucraina, a avertizat oficialul olandez.

„Rusia ar putea fi gata să folosească forţa militară împotriva NATO în termen de 5 ani. Să nu ne amăgim, suntem cu toţii pe Flancul Estic acum.

Adevărul este că avem nevoie de un salt cuantic în apărarea noastră colectivă. Adevărul este că trebuie să avem mai multe forţe şi capacităţi pentru a ne implementa planurile de apărare în totalitate.

Adevărul este că pericolul nu va dispărea nici măcar după încheierea războiului din Ucraina”, a declarat Mark Rutte într-un discurs susținut la Chatham House din Londra, Anglia, referindu-se la raza de acţiune a rachetelor ruseşti.

SUA vor continua să fie un partener responsabil în cadrul NATO

Între timp, Ambasada SUA la București a dat asigurări că Statele Unite ale Americii vor continua să fie „un partener credibil și responsabil” în cadrul NATO. Angajamentul Washingtonului față de Articolul 5 rămâne neschimbat.

Totuși, Casa Albă consideră că este firesc ca și statele aliate să își asume responsabilitățile prevăzute de Articolul 3, care vizează atât apărarea individuală, cât și cea colectivă.

„Statele Unite vor continua să fie un partener credibil și responsabil în cadrul Alianței. Angajamentul nostru față de Articolul 5 rămâne neschimbat, însă considerăm că este firesc ca și aliații noștri să își asume responsabilitățile prevăzute de Articolul 3, care vizează atât apărarea individuală, cât și cea colectivă”, a anunțat instituția respectivă prin intermediul Facebook-ului.

SUA au așteptări de la statele aliate

Statele Unite ale Americii se aşteaptă ca statele aliate să vină cu planuri concrete, cu bugete, calendare şi rezultate concrete pentru a atinge obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare şi securitate. Summitul de la Haga va fi momentul în care aceste angajamente vor fi consolidate, a anunțat, săptămână trecută, ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, într-un briefing de presă online.

Întrebat despre disponibilitatea SUA de a sări în ajutorul Europei, Matthew Whitaker a dat asigurări că SUA vor rămâne angajate faţă de NATO, dar că este nevoie ca şi ceilalţi aliaţi să facă mai mult pentru siguranța Alianței Nord Atlantice.

„Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 rămâne valabil, dar considerăm că este rezonabil ca şi aliaţii noştri să se angajeze faţă de articolul 3, care include apărarea individuală şi apărarea colectivă.

La mai bine de 10 ani de la angajamentul luat la summitul din Scoţia (2 la sută din PIB pentru apărare – n.r.), abia acum ajungem în punctul în care toţi aliaţii îşi îndeplinesc obligaţia asumată în urmă cu 11 ani. Dar da, Statele Unite rămân angajate faţă de NATO şi vom continua să fim un partener credibil şi serios în cadrul alianţei”, a punctat diplomatul american.