Lovitură pentru Marea Britanie! Scoția dorește un nou referendum privind independența

Presa internațională notează că premierul Scoției, Nicola Sturgeon, le-a prezentat deputaților scoțieni programul său de guvernare pentru anul 2022.

„În condiţiile ieşirii din pandemie, trebuie să urmeze opţiuni care ne vor modela economia şi societatea pentru deceniile care vin”, a declarat lidera Partidului Naţional Scoţian.

Aceasta și-a reafirmat angajamentul de a organiza un nou referendum privind independența țării, subliniind că acest lucru depinde de pandemia de coronavirus. Șefa Executivului din Scoția a mai spus că dorește ca referendumul să aibă loc înainte de finalul anului 2023.

„Dacă va permite COVID-19”, obiectivul este de a ţine un referendum privind autodeterminarea „în prima jumătate a acestei legislaturi, înainte de finalul lui 2023”, a precizat Sturgeon.

Londra se opune referendumului

De cealaltă parte, premierul britanic Boris Johnson este de părere că o onsultare populară de tipul celei organizate deja în 2014 şi marcate de victoria cu 55% din voturi a taberei favorabile rămânerii Scoţiei în interiorul Regatului Unit nu are loc „decât o dată în timpul unei generaţii”.

În plus, ministrul britanic Michael Gove spune că a exclus organizarea unui asemenea referendum înainte viitoarelor alegeri legislative din Regatul Unit, prevăzute pentru anul 2024.

Scoția speră să se alăture UE

Amintim că în luna ianuarie a acestui an, prim ministrul scoțian a declarat că speră ca țara să obțină independența pentru a se putea alătura Uniunii Europene. Aceasta a mai spus că ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar s-a făcut contrar voinței scoțienilor, subliniind că aceștia s-au opus la referendumul efectuat în acest sens din 2016.

”Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice’, a spus Nicola Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă SNP, la două zile de la ieşirea Regatului Unit din piaţa unică şi uniunea vamală.

Sursă foto: Dreamstime