Codul Rutier 2022 ar putea fi schimbat dacă proiectul de lege adoptat recent de Senat va fi aprobat de Camera Deputaţilor, promulgat de preşedinte şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Zilele trecute, Senatul a adoptat proiectul legislativ respectiv fără să fie discutat în plen sau supus votului.

Ce modificări ar putea apărea

Proiectul legislativ care poate modifica Codul Rutier 2022 prevede ca drumurile publice din țara noastră să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat pentru a se putea aplica rapid sancțiunile pentru nerespectarea regulilor din trafic.

„Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres.

Când condiţiile din teren impun amplasarea la o distanţă mai mare, sub indicator se instalează un panou adiţional «Distanţa între indicator si locul dispunerii dispozitivului de detecţie»”, scrie în proiectul de lege adoptat de Senat.

Șoferii vor primi dovada încălcării regulilor de circulație acasă

Noul proiect de lege vizează dezvoltarea unui sistem de camere de supraveghere la nivel naţional, operat de Poliţia Română, astfel încât şoferii care încalcă legea să fie amendaţi automat pe baza imaginilor filmate de camerele de supraveghere, fie fixe sau mobile.

Apoi sistemul video ar urma să trimită automat omului sancționat filmarea cu el când încalcă regimul rutier, o fotografie care să servească drept probă, plus procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

De asemenea, procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens, conform antena3.ro.