Codul Rutier aflat în prezent în vigoare prevede că toţi şoferii depistaţi cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat să primească suspendarea permisului timp de şase luni şi o amendă care poate varia de la 21 la 50 de puncte. Mai mult, dacă depăşiţi această limită, încep şi problemele penale. Astfel, dacă  alcoolemia este mai mare de 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat şoferii riscă între unu şi cinci ani de închisoare sau pot primi o amendă penală usturătoare.

Care sunt procedurile în cazul unui control privind cosumul de alcool la volan

Atunci când sunt prinşi băuţi la volan de către poliţişti, şoferii trebuie să ştie că există o serie de proceduri. După ce sunt verificaţi cu etilotestul, aceştia sunt transportaţi la spital, unde li se recoltează probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Analizele medicale reprezintă probe de incriminare penală în instanţă.

Cât alcool poți consuma înainte de a conduce un autovehicul

Experţii spun că alcoolemia variază de la un șofer la altul și depinde, în principal, de masa corporală. Prin urmare, un participant la trafic cu o masă corporală de 70 de kilograme, care bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie. Motivul: un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur. Valoarea se înmulțeşte cu coeficientul de 0,8, ar rezultatul se împarte la 70 (de kg).

Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a persoanei sau dacă aceasta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens. Poliția Română recomandă șoferilor să nu consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul oricărui autoturism.