Se redeschid școlile în România? Andreea Moldovan, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a explicat faptul că redeschiderea școlilor este dorită de către toată lumea.

Totuși, subliniază aceasta, decizia trebuie luată în condiții de siguranță. Redeschiderea va fi realizată în funcție de contextul epidemiologic și răspândirea noii tulpini descoperită în Marea Britanie.

Se redeschid școlile în România?

Andreea Moldovan a fost întrebată în cadrul unei emisiuni cum fi deschise școlile în siguranță.

„Sunt două criterii de acţiuni, toate pornind de la criteriul epidemiologic, ce se va întâmpla în următoarea perioadă pentru că suntem undeva la două săptămâni încet, încet de la perioada de sărbători şi de Anul Nou când din păcate lumea nu a fost foarte atentă la respectarea regulilor.

Primul criteriu şi cel mai important este cel epidemiologic pentru că dacă vom avea o creştere importantă a numărului de cazuri deja este un argument care conduce la o precauţie mai mare. În al doilea rând, este circulaţia acestei tulpini care este din Marea Britanie, care pe lângă faptul că are transmisibilitate mai mare comparativ cu virusul iniţial, are un potenţial teoretic de infectare a copiilor ceva mai mare decât avea varianta iniţială”, a declarat aceasta la Digi 24.

Sunt mai multe scenarii care trebuie luate în calcul

De asemenea, secretarul de stat a explicat că sunt mai multe scenarii care trebuie luate în calcul pentru redeschiderea școlilor de la 8 februarie.

„Dorinţa tuturor este de a redeschide şcolile, dar a le redeschide în condiţii de siguranţă. Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deschiderea în anumite zone ale ţării, unde sistemul online este mai greu de aplicat, deschiderea claselor mici sau a claselor terminale, sunt nişte scenarii care cu siguranţă se vor lua în considerare şi în discuţie în săptămânile următoare, dar este o decizie care clar este în apanajul Ministerului Sănătăţii, dar alături de Ministerul Sănătăţii este şi INSP-ul care este organismul de sănătate publică care vine cu argumentele de asemenea ştiinţiifice şi se ia în colaborare cu Ministerul Educaţiei.

Vom ţine cont de aceste cifre, mai ales că le avem la dispoziţie şi putem şti care regiuni sunt mai afectate şi care nu. Dar iarăşi o generalizare a unei măsuri este greu de exprimat ce impact va avea asupra copiilor”, a conchis aceasta.

Sursa foto: INQUAM Photos/Alex Nicodim