Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei susține că școlile şi grădiniţele sunt închise până pe 11 ianuarie 2021, iar decizia de a le redeschide va fi luată doar când numărul infectărilor va scădea și apariține exclusiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Decizia cu privirea la deschiderea unităţilor de învăţământ o ia Comitetul Naţional care analizează situaţia epidemiologică de la acel moment. Pe scurt, nu se va schimba nimic dacă numărul cazurilor de Covid-19 nu va scădea”, a afirmat Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Totodată, în cazul în care școlile ar urma să fie deschise, conform surselor Mediafax, cele trei scenarii, roșu verde și galben vor rămâne în vigoare. În ceea ce privește impunerea de noi variante, Ministerul Educației nu a venit cu o altă propunere.

„În funcţie de situaţia epidemiologică, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va decide revenirea la şcoală în format fizic. Facem un apel la elevi, la cadrele didactice, la părinţi, să respecte măsurile de protecţie sanitară, să fim mai precauţi, mai ales că se apropie perioada Sărbătorilor de Iarnă”, a declarat Cristian Tănase, Purtător de cuvânt Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

În ale țări elevii știu deja când începe școala

De menționat este faptul că, spre deosebire de România, în alte țări europene, deciziile sunt luate în avans. Elevii știu deja dacă se vor întoarce sau nu la școală după Anul Nou.

Suedia este una dintre țările care a anunţat deja că nu intenţionează să amâne reluarea şcolii normale după 6 ianuarie. De cealaltă parte, Franţa este o altă ţară care s-a luptat să lase şcolile deschise, în ciuda situaţiei epidemiologice.

În cele din urmă, într-adevăr liceele au trecut în online, dar dacă numărul de cazuri va scădea sub 5.000 pe zi, activitatea în şcoli va fi reluată din 20 ianuarie.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea