Liderul AUR, Claudiu Târziu, a declarat că președintele Klaus Iohannis a încălcat Constituția prin desemnarea lui Dacian Cioloș pentru funcția de prim-ministru. Totodată, acesta susține că dacă la a doua nominalizare nu vine cu o propunere care să aibă șanse să formeze o majoritate, atunci riscă suspendarea din funcție.

”Faptul că președintele Klaus Iohannis a găsit de cuviință să-l propună pe Dacian Cioloș, știind că nu are cum să obțină o majoritate, ne arată că a făcut deliberat un pas neconstituțional, ceea ce i-ar putea atrage suspendarea din funcție. Sperăm ca următoarea desemnare a președintelui să fie un om care are șanse să formeze o majoritate”, a spus Claudiu Târziu.

Discursul lui Dacian Cioloș în Parlament

Premierul desemnat să formeze un nou Guvern, Dacian Cioloș, a făcut o serie de promisiuni de la tribuna Parlamentului. El a cerut spriijin de la PSD și PNL și a prezentat programul de guvernare pe care vrea să-l pună în aplicare dacă va ajunge la Palatul Victoria

Șansele ca el să treacă sunt aproape zero, în condițiile în care majoritatea partidelor parlamentare, cu excepția USR, au anunțat că nu îl vor sprijini pe Cioloș.

Cu toate acestea, premierul desemnat a făcut o serie de primisiuni cheie pentru români.

El a susținut că Guvermul pe care vrea să-l conducă va fi capabil ca în șase luni să poată controla pandemia. În plus, acesta a susținut că va scădea și facturile cu 30%.

„Vin în fața dvs pentru a vă cere responsabilitate, pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză. Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le împărțim cu cetățenii. Suntem într-un moment de criză profundă”, a spus premierul desemnat. El a subliniat că pandemia a produs deja peste 40.000 de victime.

Pandemia nu e imaginară și nu e o luptă politică. Nu e nici o nuanță între albul costumelor medicilor și negrul sacilor în care sunt cei decedați.Vă rog să ținem un moment de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața”, a cerut Ciolos.

„Dacă măsurile pe care le discutăm acum ar fi puse în practică mâine, 70% din populație poate fi imunizată până în mai. În șase luni putem controla pandemia”, a arătat Cioloș.