Se pot cumpăra șase ani de vechime pentru pensie. Ce condiții trebuie îndeplinite

Românii au posibilitatea să cumpere 6 ani de vechime pentru perioada în care au lipsuri în cartea de muncă. Este important de reținut că nu toți românii pot beneficia de această ”ofertă” de la stat, ci doar cei care îndeplinesc următoarele condiții.

Pentru a putea cumpăra vechime în muncă este nevoie ca persoana în cauză să nu fie pensionar și să nu aibă cotizația completă. Mai mult decât atât, este necesar ca doritorul să aibă minim 15 ani de vechime pentru a fi eligibil.

Perioada de cumpărare a vechimii în muncă a fost prelungită

Vești bune pentru românii care nu au apucat să facă cerere la Casele Județene de Pensii pentru a cumpăra vechime în muncă. Camera Deputaților a votat legea care prevede prelungirea termenului de la 1 septembrie 2021, la 1 septembrie 2023. Astfel, românii vor avea mai mult timp la dispoziție pentru cumpăra anii care lipsesc din cartea de muncă.

Potrivit legii care prevede posibilitatea cumpărării vechimii în muncă, românii eligibili pentru această achiziție sunt cei care au împlinit peste 18 ani și au goluri în cartea de muncă.

Amintim că se poate cumpăra vechime în orice perioadă în care există ani lipsă din cartea de muncă. Totodată, este important de ținut minte că nu se pot cumpăra mai mult de 6 ani cumulați. Cei care au nevoie de mai mulți ani la cartea de muncă, pot face o cerere la Casele Județene de Pensii.

Este de notat faptul că, pentru 6 ani vechime, între anii 2012-2018, suma care trebuie plătită este de 23.200 de lei. Doritorii pot plăti această sumă și în rate.

Sursă foto: Dreamstime