Medicii, avocatii, farmacistii, contabilii nu lucreaza totdeauna prin intermediul unei firme, ci ca persoane fizice autorizate. Atente, bancile comerciale au venit si in intampinarea acestor categorii profesionale. Anul 2003 a adus pe piata bancara creditele specializate, uneori chiar pe meserii. Cei care doresc sa renunte la activitatea intr-un spital sau intr-un tribunal anume au ocazia sa-si puna pe picioare propriul cabinet specializat cu ajutorul creditelor pentru profesiuni liberale. Au fost lansate credite specializate pentru medici sau farmacisti, pentru brutari si constructori sau, pur si simplu, pentru profesiuni liberale. Chiar daca nu sunt strict specializate pe categorii profesionale, acordate din fondurile proprii ale bancilor, acest tip de credite poate fi contractat si de la banci care beneficiaza de linii de creditare externa. Elizabeth Wallace, director la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru Micile Afaceri, a declarat recent ca „Afacerile mici sunt vitale pentru dezvoltarea economica din Romania si firmele mici s-au dovedit parteneri dinamici si de incredere in cadrul programelor desfasurate de BERD in Europa de Sud-Est.”

Credite de pana la 150.000 de euro pentru medici

Piraeus Bank a lansat la inceputul acestui an creditul pentru doctori si farmacisti. Gandit initial ca un credit menit sa vina in sprijinul medicilor de familie, care platesc chirie pentru spatiile in care au cabinetul individual, „Plus Medica” si-a dovedit utilitatea si pentru doctorii care vor sa-si procure instrumentar, sa-si extinda activitatea sau sa-si inlocuiasca aparatura. Suma maxima acordata este de 150.000 de euro, cu un termen de rambursare de maximum trei ani, iar costurile efective ale creditarii, mai putin dobanda, sunt de 1,5% din valoarea creditului, la care se adauga un comision de analiza cuprins intre 100 si 300 de euro. Analiza de acordare a creditului se face pe baza ultimelor doua bilanturi contabile, iar bonusul acestui credit este constituit din carduri Visa Business si carduri pentru eventualii angajati.
Aceleasi conditii sunt cerute si pentru un credit pentru notari, avocati, arhitecti, contabili autorizati, evaluatori, consultanti asigurari sau de afaceri etc. Creditele pentru constructori se incadreaza in aceleasi caracteristici, singura diferenta fiind data de comisionul de gestiune a creditului, care este de 2% din valoarea imprumutata. Dobanda acestor tipuri de credite este cuprinsa intre 7,5% si 13% pentru imprumuturi in dolari sau euro, si intre 26% si 30% pentru cele in lei. Dobanda creditului se negociaza in functie de suma imprumutata, de bonitatea firmei si de cota de risc a afacerii propriu-zise.

Cateva banci ruleaza finantari internationale

Persoanele care vor sa puna pe picioare o mica afacere beneficiaza si de o alta categorie de credite, cu o valoare maxima de finantare ceva mai mica si cu o perioada de rambursare medie de pana la doi ani. In afara ofertelor traditionale ale BCR, Eximbank, BRD, exista inca doua banci, Banca Romaneasca si Volksbank, care acorda credite pentru persoanele fizice autorizate, avand la baza acorduri de finantare internationala, fie cu BERD, fie cu Fondul Romano-German, KfW. Banca Romaneasca tocmai a semnat un acord de imprumut cu BERD, in valoare de cinci milioane de dolari, special pentru micro-credite si credite mici. In prima categorie se incadreaza creditele de pana la 10.000 de euro, cu o perioada de rambursare cuprinsa intre doua si 24 de luni. Cea de-a doua categorie se adreseaza intreprinderilor cu cel mult 100 de angajati. Valoarea maxima a acestui tip de credit este de 50.000 de dolari si se acorda pe o perioada de maximum 36 de luni. Volksbank acorda credite de la 7.500 de euro la 60.000 de euro.
Creditele acordate de Volksbank au la baza o linie de finantare externa a Fondului Romano-German si in functie de necesitatile clientului sunt structurate pe trei categorii. Creditele sunt de maximum 7.500 de euro.

Conditii generale pentru obtinerea creditului

· Creditele pot fi solicitate de persoane fizice autorizate, liber profesionisti, asociatii
familiale si oricare alte persoane care au autorizatii de functionare si sunt rezidente in Romania.
· Creditele sunt destinate finantarilor de proiecte de investitii, proiecte in sectorul serviciilor, necesar de capital de lucru, achizitia de autovehicule, echipamente sau cladiri pentru desfasurarea activitatii.
· Actele necesare: acte de identitate, acte de autorizare a activitatii, actele de proprietate ale girantilor (ipoteci pentru imobile si actele de proprietate pentru garantiile mobile), decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate in ultimii 2 ani, decizia de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit pe anul in curs, bugetul de venituri si cheltuieli.

Oferta bancilor comerciale de creditare a profesiunilor liberalE

Banca             Valoarea     Dobanda         Termen     Perioada
            creditului                de rambursare    de gratie
Piraeus Bank         150.000 euro    7,5%-13%         3 ani         6 luni
Piraeus Bank        150.000 euro    26% – 30%         3 ani         6 luni    
Volksbank Spot     7.500 euro     –             2 ani         –
Volksbank Dinamic     30.000 euro     –             2 ani         –
Volksbank Capital     60.000 euro     –             2 ani         –
Banca Romaneasca     10.000 USD     costul sursei+10%     2-24 luni     –
Banca Romaneasca     50.000 USD     costul sursei +10%     2 – 36 de luni     –