Ioana Mihăilă susține că interzicerea cumulului pensiei cu salariu ar putea duce la un deficit și mai mare de personal medical. Ea a dăugat că în mediul rural există deja un deficit de personal medical, atât în rândul medicilor specialiști cât și în rândul celor primari, dar și a asistenților medicali.

Ea a mai menționat că aplicarea acestui proiect va duce la consecințe nefavorabile, adică un deficit mai mare în rândul personalului medical.

„Este foarte clar că pe anumite specialități, în anumite zone, și aici ne referim la urbanul mic, fie la mediul rural există un deficit de personal medical, fie că ne referim la medici specialiști sau medici primari, fie că ne referim la deficitul de cadre medii, adică de asistenți medicali.

Cred că să aplicăm fără discriminare această interzicere a cumulului pensiei cu salariul ar avea efecte nefavorbaile și ar duce, așa cum și colegii mei apreciază, la un deficit de personal medical. Deocomdată, opinia noastră, transmisă Ministerului Muncii, este că interdicția nu poate fi aplicată fără consecințe nefavorabile domeniului sanitar”, a afirmat ministrul Sănătății, la Realitatea Plus.

Ce ar putea însemna cumulul pensiei cu salariul pentru sistemul sanitar

Ministrul a fost întrebat despre ce specializări ar putea fi afectate dacă se va ajunge, totuși, la interzicerea cumulării pensiei cu salariul. În acest context, Ioana Mihăilă a precizat că ar fi vorba despre specializări unde există un deficit evident de personal.

Mai exact, vorbim despre epidemiologi, pneumologi, medici de boli infecțioase, dar și medici de la terapie intensivă, radioterapie sau imagistică.

”Unele dintre aceste specializări deficitare au fost afectate mai ales în această perioadă de pandemie, fie că vorbim despre epidemiologi, pneumologi, medici de boli infecțioase, dar și alte specializări, cum ar fi Terapia intensivă, oncologie, radioterapie și chiar radiologie imagistică medicală. Aceste deficite sunt accentuate în regiuni ale țării și în anumite unități administrativ-teritoriale”, a arătat ministrul.

Întrebată ce s-ar putea întâmpla cu spitalele de COVID, în condițiile în care sunt aproximativ 40 de unități medicale în această situație, în care sunt puțini pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, cum este și cazul spitalului Witting, care are doar doi pacienți, ministrul susține că numărul de paturi va fi ajustat.

Ea a mai adăugat că se pregătește un nou ordin pentru ca accesul în spitale să fie unul mult mai facil și flexibil.

„Am anticipat situația și s-a modificat ordinul care asigura circuitul pacienților Covid și non-Covid în spitale pentru a felxibiliza numărul de paturi. Cum s-a întâmplat la Colentina sau Foișor, care își ajustează numărul de paturi cu avizul DSP, în funcție de adresabilitate. În plus, pregătim un nou ordin care să facă și mai facil și mai flexibil accesul în spitale”, a adăugat ministrul.

În același timp, Ioana Mihăilă a mai adăugat că se are în vedere ca banii utilizați pentru pacienții Covid să urmeze pacienții și nu unitatea medicală.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea