Activitățile economice desfășurate ca PFA ar putea fi considerate vechime în muncă: Se face o reparație morală și legală

Noua propunere legislativă depusă de USR-PLUS prevede ca activitățile economice desfășurate ca PFA să fie considerate vechime în muncă. Propunerea a fost depusă deja în Parlament, miercuri, de către deputatul Beniamin Todoisu și senatorul Andrei Postică.

”Deputatul Beniamin Todosiu şi senatorul Andrei Postică au depus, miercuri, o iniţiativă legislativă ce prevede ca activităţile economice desfăşurate de persoane fizice pe contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) să constituie vechime în muncă”, se arată în comunicatul de presă transmis de USR PLUS.

Propunerea legislativă dorește să vină în completarea OUG nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate.

„USR PLUS propune completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.44/2018, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, astfel:

(1) Activităţile economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă şi, după caz, vechime în specialitate.

(2) Vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată”, se mai arată în comunicatul de presă.

Încurajarea persoanelor fizice să lucreze legal

Inițiatorii propunerii legislative spun că aceasta ar putea să încurajeze persoanele fizice autorizate să lucreze legal.

„Propunerea legislativă face o reparaţie morală şi legală pentru persoanele fizice autorizate, care desfăşoară o activitate economică şi îţi plătesc toate taxele şi impozitele legale, dar activitatea nu le este considerată vechime în muncă. Iniţiativa a pornit de la cazul unui cetăţean din Alba Iulia, care este unul dintre cei mai apreciaţi ghizi turistici din municipiu. Când a vrut să aplice pentru un post în cadrul centrului de informare turistică din subordinea municipalităţii, albaiulianul a constatat că activitatea pe care a prestat-o timp de mulţi ani ca ghid nu e considerată vechime în muncă deoarece a funcţionat ca Persoană Fizică Autorizată. Sper ca această propunere să fie adoptată cât mai repede. Este o lege care nu va avea un impact bugetar, ci doar va încuraja persoanele fizice să lucreze legal şi să renunţe la munca la negru, atraşi de faptul că perioada lucrată ca PFA va constitui şi vechime în muncă, în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea”, transmite deputatul USR PLUS Beniamin Todosiu.

Aceștia mai spun că lipsa reglementării a dus la două tipuri de interpretări distincte.

„În consecinţă, faptul că nu există în lege un articol care să menţioneze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă, a dus la două tipuri de interpretări distincte:

– PFA-uri care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate şi impozit pe venit şi îşi desfăşoară activitatea pur şi simplu;

– PFA-uri care, din cauza acestei prevederi din legislaţie, s-au auto-angajat, la recomandarea experţilor contabili, pe salariul minim pe economie şi astfel au ajuns în situaţia în care lunar plătesc 2 rânduri de taxe către stat”, au mai explicat parlamentarii.

Șansa unui tratament egal

Senatorul USR-PLUS Andrei Postică a precizat că statul nu trebuie să discrimineze în funcție de cum alege un om să muncească și că trebuie să ofere tratament egal pentru toți cei care își plătesc contribuțiile.

„Denumirea generică de PFA reprezintă tot un om care munceşte şi care-şi plăteşte datoriile către stat. Statul nu ar trebui să discrimineze între diferite feluri în care un om alege să lucreze atâta timp cât aceasta şi-a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. E timpul să corectăm acest lucru şi să oferim tuturor şansa unui tratament egal şi transparent din punct de vedere fiscal”, conchide senatorul.

Sursă foto: Dreamstime