Adrian Marinescu a declarat la Antena 3 că panta ascendentă pe care ne aflăm acum nu pare a se încheia prea curând, având în vedere numărul crescut de cazuri de coronavirus.

Acesta este de părere că exită mai mulți factori care au dus la această curbă ascendentă, printre care întoarcerea românilor din concedii și deschiderea școlilor.

Mai mult decât atât, medicul infecționist consideră că este important și cum se realizează anchetele epidemiologice. Potrivit lui Marinescu, degeaba testezi mult dacă nu izolezi imediat și dacă nu testezi și asimptomaticii.

”Din păcate, curba asta ascendentă e departe de a avea o încheiere. Adică am văzut că în ultimele săptămâni lucrurile au mers în felul ăsta. Și felul cum se fac anchetele epidemiologice contează! Degeaba testezi mult dacă nu și izolezi imediat și dacă nu îi testezi și pe asimptomaticii care sunt persoane de contact.”, a spus Adrian Marinescu la Antena 3.

Despre noi posibile măsuri de restricție

Medicul infecționist a mai spus că introducerea de noi măsuri de restricție nu se pune problema și că este de ajuns să învățăm să trăim cu virusul.

”Este o conviețuire cu virusul care va mai dura destul de mult și e clar că trebuie găsite niște măsuri care să ducă la un echilibru, astfel încât viața noastră să meargă înainte”, spunea Marinescu joi seara.

Nu se mai poate acționa la nivel național

Acesta a mai subliniat că măsurile trebuie luate la nivel de regiune, în funcție de ceea ce se petrece acolo și că acționarea la nivel național este scoasă din discuție.

”Și mai sunt niște lucruri clare pentru noi toți. Măsurile trebuie luate la nivel de regiune. Nu mai există discuția să acționezi la nivel național.

Acționezi în locul în care e zona roșie. Și nu mă refer la Capitală, mă refer la zonele reduse. În Capitală e greu să iei măsuri restrictive. Probabil că se vor face niște lucruri punctual în funcție de evoluția din următoarea săptămână”, a mai spus Marinescu.

Acesta a mai ținut să precizeze că situația de la Terapie Intensivă este una dificilă având în vedere că se lucrează la capacitate maximă.

Coronavirus 1 octombrie

Pe teritoriul României, au fost confirmate 129.658 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

103.994 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.086 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Totodată, până astăzi, 4.862 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 30.09.2020 (10:00) – 01.10.2020 (10:00) au fost înregistrate 37 de decese (28 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la categoria de peste 80 de ani.