Experții în domeniu nu sunt încă siguri cu privire la refolosirea măștii de protecție de singură folosință motiv pentru care, medicul Adrian Marinescu a vorbit pentru Europa Liberă despre ceea ce ar trebui să facă românii cu masca pe care o poartă chiar și pentru câteva minute.

Medicul de la Spitalul Matei Balș din Capitală consideră absurdă aruncarea măștii după 5-10 minute de utilizare.

„În momentul în care am ieșit din magazin, scoatem masca din spate către față și punem masca într-o punguță pe care o avem pregătită în mașină. Al doilea lucru pe care îl facem este să avem o soluție pentru dezinfectat la îndemână și să ne igienizăm mâinile.

Dacă am folosit masca doar cinci minute la primul magazin, o putem refolosi la următoarea oprire. Ar fi absurd să schimbăm masca la fiecare cinci minute. Ar trebui să gândim lucrurile dinainte în așa fel încât să nu facem acest joc cu masca.

Ideal este, dacă am mai multe lucruri de făcut și am nevoie de mască la fiecare jumătate de oră, masca ar trebui păstrată până îmi termin aceste activități pentru a nu fi nevoie să o manipulez de multe ori.

Dacă este un interval mai mare de timp, pot să o scot din punguță și să îmi masca. După ce am pus masca, trebuie să îmi igienizez mâinile”, este sfatului doctorului Marinescu.

Ce ar trebui să facă un pensionar în aceste condiții

Având în vedere că pensionarii sunt cei mai vulnerabili la coronavirus, Adrian Marinescu a declarat pentru sursa anterior citată că aceștia, dacă au folosit masca de protecție pentru 5 minute cât s-au dus să ia o pâine, o mai pot folosi și a doua zi.

Este important de menționat faptul că medicul de la Spitalul Matei Balș din Capitală a declarat că masca ar trebui spălată, dacă nu au altă opțiune, după două zile de utilizare. Acesta a declarat că este necesar ca pensionarii să facă asta deoarece masca își pierde din calitățile ei odată ce este umezită, având în vedere că este vară.

„Dacă o persoană a folosit masca pentru zece minute o poate folosi și a doua zi, dar nu mai mult de două zile. În a treia zi ar trebui să fie spălată masca, dacă nu are altă variantă. Dacă o folosește o perioadă mai lungă de cinci-zece minute și este cald afară și transpiră, masca se umezește și își pierde calitățile, atunci trebuie spălată, fie să o înlocuiască”, a declarat doctorul Marinescu pentru Europa Liberă.